ENERGETSKI PORTAL

Prosuti šećer ugrožava milione pčela u Mostaru

Foto-ilustracija: Unsplash (Meggyn Pomerleau)

Iz Pčelarskog društva Vrijesak Mostar upozoravaju kako više od 50 tona šećera koji je ispao iz vagona teretnog voza pri iskakanju iz šina u mostarskom naselju Opine svakodnevno ubija milione njihovih pčela.

”Uslijed nedavnih kiša taj šećer se počeo topiti i nastale su ogromne lokve. Pčele su navalile na njega i veliki broj njih je uginuo. To je veliki problem, stradala je velika količina izrodnice i za koji dan opet će kiša, nastaće nove lokve i bojimo se da će stradati milioni pčela”, kazali su iz Pčelarskog društva Vrijesak Mostar.

Uginule pčele Pčelari su prijavili inspekciji Grada Mostara koja je kontaktirala Željeznice Federacije, ali još nije poznato kad će se šećer ukloniti. Za sada više od 50 tona šećera, izmiješan s uljem iz vagona i nečistoćama, stoji na mjestu nedavne nesreće dijelom pokriven najlonom. Lokalni pčelari strahuju i zbog kontaminiranog šećera koji u velikim količinama pčele donose u košnice, što će itekako uticati na kvalitet ovogodišnjeg meda. Mnogi pčelari iz Opina i lokalnih mjesta premjestili su svoje košnice s pčelama na sigurnija mjesta, ali isto tako veliki broj pčelara nažalost nije upoznat s ovim.

Pročitajte još:

”Kranje je vrijeme da se nešto preduzme oko ovoga”, upozorili su iz Pčelarskog društva Vrijesak Mostar.

Pet vagona teretnog voza Željeznica FBiH koji su bili natovareni šećerom je prije tačno mjesec dana iskočilo iz šina i prevrnulo se u mostarskom naselju Opine, a sav teret rasuo se uokolo. Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo. Iz Željeznica FBiH su naveli kako će visina nastale štete biti poznata nakon sveobuhvatne analize, te da im je prioritet normalizacija saobraćaja. Zbog ove nezgode željeznički saobraćaj na pruzi Sarajevo–Čapljina i dalje prema Pločama u potpunosti je bio obustavljen puna tri dana. Iz Željeznica su kazali kako se  pristupilo sanaciji oštećenog kolosijeka, pragova, skretnica, ali šećer je i dalje ostao razasut.

Izvor. Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti