ENERGETSKI PORTAL

Saradnja BiH i Srbije na važnim saobraćajnicama

Foto-ilustracija: Unsplash (Karsten Würth)

Edin Forto, ministar komunikacija i saobraćaja i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, razgovarali su o rekonstrukciji pruge Beograd-Sarajevo i drugim projektima.

Kako je navedeno, BiH i Srbija će zajedno sa partnerima iz Evropske unije razgovarati o finansiranju ovog projekta.

Prema riječima ministra Vesića, ovo je prvi zajednički projekat BiH i Srbije nakon Dejtona, zbog čega je važno da bude finansijski podržan od strane Evropske unije. Kako je dodao, Srbija je već počela da projektuje svoj dio pruge.

Završetkom ovog projekta biće omogućeno da ove dvije zemlje razvijaju privredne aktivnosti, ali i olakšati ljudima da rade slobodno i da se zemlje slobodno razvijaju.

Projekat koji Srbija trenutno realizuje je brzi put Šabac-Loznica, koji će biti gotov do kraja godine, što je važno i za građane koji putuju na relaciji BiH-Srbija, s obzirom da se Loznica nalazi uz granični prelaz.

„Počeli smo da radimo krak brzog puta Slepčević-Badovinci, a u okviru te saobraćajnice napravićemo još jedan most pored Pavlovića mosta kako bi se saobraćaj odvijao“, rekao je ministar Vesić.

Ministar je dodao da će dionica autoputa Sremska Rača-Kuzmin biti završena do kraja godine. Prema njegovim riječima, to je dio autoputa Beograd-Sarajevo, a dio srpskog autoputa biće završen do kraja godine. On je istakao da će novi most biti pušten u saobraćaj najkasnije u aprilu, maju. Taj most ima četiri trake i omogućiće da se saobraćaj odvija mnogo brže.

Osim toga, radi se i na rekonstrukciji mostova na Drini između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Anders Jildén)

,,Razgovarali smo i o rekonstrukciji mostova na Drini između Srbije i BiH, raspisaćemo tendere u narednim sedmicama za rekonstrukciju mosta do graničnog prelaza kod Zvornika i mosta do graničnog prelaza Šepak. Ove godine krećemo u rekonstrukciju ta dva mosta, imamo i druge obaveze na kojima ćemo raditi u budućnosti“, objasnio je ministar Vesić.

Ministar Forto je rekao da je nakon prvog sastanka sa ministrom Vesićem započeta digitalizacija saobraćajnih dozvola.

,,Sva poslovna zajednica koja se bavi transportom u cijelom regionu moći će digitalizirati sve što im je potrebno za prelazak granica”, rekao je ministar Forto.

On je istakao da su pruga Beograd-Sarajevo i inicijativa za digitalizaciju saobraćajnih dozvola dva projekta koja pokazuju kako redovni sastanci mogu dati rezultate.

,,Pozvao sam Vesića da dođe u Sarajevo 6. i 7. juna, a zatim ćemo sa partnerima iz cijele regije i EU razgovarati o drugim projektima, posebno o željeznici, gdje očekujemo potpisivanje sporazuma o zajedničkom ulaganju u taj koridor”, rekao je ministar Forto.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti