ENERGETSKI PORTAL

Šta nam El Ninjo sprema ove godine?

Foto-ilustracija: Freepik (mb-photoarts)

Prošlog ljeta podijelila sam sa vama svoje utiske sa obale Dalmacije. Kao što sam tada napisala, Jadransko more je uglavnom hladno, međutim, 2023. godinu obilježile su izuzetno visoke temperature površine mora. More je nekih dana bilo gotovo neugodno toplo, što vas nije moglo rashladiti. Istovremeno, klimatski uslovi su bili različiti u različitim područjima koja su relativno bliska. Dok su u Dalmaciji dani bili tropski, na sjeveru Hrvatske je bilo nevremena, praćeno jakim vjetrom i kišom.

Uzrok ovakvih dana bio je fenomen El Ninjo, koji predstavlja zagrijavanje Pacifika. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) nedavno je potvrdila da je El Ninjo 2023. godine bio jedan od pet najjačih u istoriji. Iako su novi podaci pokazali da on u ovom trenutku postepeno slabi, njegov uticaj na globalnu klimu nastaviće se i u narednim mjesecima. Sve će to dovesti do viših temperatura u gotovo svim kopnenim dijelovima svijeta u periodu od marta i maja.

Praćenje pokazuje da se El Ninjo javlja u prosjeku svake dvije do sedam godina i traje oko 12 mjeseci, ali ponekad može trajati i godinama. Iako fenomen utiče na visoke temperature mora, WMO kaže da se ne može sve objasniti samo ovim fenomenom. Naime, veoma je zabrinjavajuće što je temperatura mora u januaru 2024. bila najviša zabilježena za ovaj period godine. Štaviše, to nije mali porast, već značajan.

Analiza WMO pokazala je da postoji oko 60 odsto šanse da će El Ninjo opstati tokom perioda mart-maj i 80 odsto šanse za neutralne uslove u periodu april-jun, odnosno da se ni El Ninjo ni La Ninja fenomeni neće dogoditi. Šta je sada La Ninja? Možda su neki čuli, ali fenomen El Ninjo se češće čuje.

Zanimljivo je da na španskom jeziku ova dva fenomena u prevodu znače dječak (El Ninjo) i djevojčica (La Ninja). Mali dječak uzrokuje zagrijavanje Pacifika, što dovodi do toplijih i suvih vremenskih uslova u sjevernim Sjedinjenim Državama i Kanadi, dok jugoistočni Meksički zaljev doživljava vlažnije uslove i češće poplave. S druge strane, djevojčica ima potpuno suprotan efekat. Njegove hladne vode u Pacifiku dovode do suša na jugu SAD-a i intenzivnijih kiša i poplava na sjeverozapadu Pacifika i u Kanadi.

Brojne su posljedice do kojih ova dva fenomena dovode. Iako predstavljaju dva suprotna klimatska fenomena, oba narušavaju normalne uslove. Međutim, El Ninjo se javlja češće.

Koliko su prognoze WMO tačne, kada su u pitanju mjeseci koji su pred nama, ostaje da se vidi. Druga predviđanja pokazuju da bi El Ninjo mogao dovesti do toga da 2024. obori novi rekord za najtopliju godinu.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti