U Foči održana javna rasprava o MHE „Bjelava“

Foto-ilustracija: Unsplash (Philippe Bout)

U Foči je održana javna rasprava o Nacrtu Studije uticaja na životnu sredinu za izgradnju Male hidroelektrane „Bjelava“ koju je izradio Institut za ekologiju i zaštitu Republike Srpske.

Mještani i udruženja građana iznijeli su brojne zamjerke i ukazali na opasnosti koje bi mogle dovesti čak i do ugrožavanja vodosnabdijevanja opštine. Iz Ministarstva za ekologiju koje je i organizovalo raspravu, pozvali su da sve primjedbe i svi prijedlozi budu dostavljeni u pisanoj formi.

Otkad je počela izgradnja MHE „Bjelava“ brojna su imanja, tvrde mještani, ugrožena. Miloš Vujičić tvrdi – pojavila su se klizišta, koja su prijetnja i vodenici staroj više od vijeka, koja je pod zaštitom kao kulturno dobro. Upitan je, navodi, i opstanak sela i poljoprivrede.

„Znači, to će se ugasiti. Moram da se selim, kao i moje komšije iz tog mjesta. Napravljeno je tako da se sve daje da bi jedan investitor imao još veću zaradu“, kaže mještanin Bjelave Miloš Vujičić.

Pročitajte još: 

Istaknuta je i bojazan zbog ugroženosti glavnog vodovoda, a mještani zamjeraju što u studiji uticaja na životnu sredinu nije jasnije predstavljena situacija s terena.

„Nisu slikali cijevi koje vise u vazduhu, koje mogu da puknu svakog časa. Nisu slikali odrone. Više metara zemlje je zatrpalo ventile i šahtove“ navela je Dragana Drakul iz Udruženja „Bjelava“ Foča.

„Da li je bitna jedna privatna MHE u odnosu na brojne građane. Očekujemo da Ministarstvo uvaži naše zahtjeve i naše primjedbe i da se riješi u korist svih nas građana. Potpisana je i peticija sa 8.000 potpisa“ dodao je Miljan Mališ iz Udruženja „Bjelava“ Foča.

Foto-ilustracija: Pixabay (652234)

Primjedbe su i da koncesionar nije poštovao zakonske propise, da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima parcela, od kojih su neki podnijeli tužbe. Iz „Srbinje puteva“ odgovaraju da će svi vlasnici biti obeštećeni. Skupština opštine Foča je 2021. godine od ministarstava i Komisije za koncesije zatražila preispitivanje ugovora o koncesiji za gradnju tri mini hidro-elektrane u slivu Bjelave.

„Mi smo Ministarstvu dali odgovor. Oni su zatražili još jedan, a uskoro će dobiti i o studiji koju ćemo dati u nekom narednom periodu“ izjavio je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove Opštine Foča Ranko Popović.

Iz Ministarstva za ekologiju su poručili, da nisu izdali nijednu dozvolu za ovaj projekat i da je ovo tek prvi korak, a da nacrt mora da prođe javnu raspravu i pribavljanje mišljenja nadležnih organa da bi se išlo u daljnu proceduru.

Istovremeno, predstavnici Instituta navode da bi tokom gradnje elektrane došlo do privremenih negativnih uticaja i da bi investitor bio obavezan da se pridržava mjera zaštite. Podsjećamo „Srbinje putevima“ 2019. godine data je koncesija. Godinu kasnije koncesionar je počeo pripremne radove, a sve je obustavljeno nakon pobune mještana i utvrđivanja da ne posjeduju propisane dozvole.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti