ENERGETSKI PORTAL

U susret EURO 2024: Kako je ESG strategija primjenja u fudbalu

Foto-ilustracija: Unsplash (Connor Coyne)

Evropsko fudbalsko prvenstvo počinje u petak u Njemačkoj i trajaće do 14 jula, a UEFA se pobrinula da ovo prestižno takmičenje bude najodrživije evropsko prvenstvo svih vremena, te u partnerstvu sa Njemačkim fudbalskim savezom (DFB) i javnim vlastima uzor za globalne događaje ovog tipa.

Želeći da ovo veliko sportsko takmičenje bude u skladu sa zaštitom životne sredine, društvenom odgovornošću i korporativnim upravljanjem (ESG) prije godinu dana su usvojili strategiju UEFA EURO 2024, a koja je usklađena sa Strategijom održivosti fudbala UEFA 2030.

„Kao organizatori, svjesni smo da organizacija takvog velikog događaja koji okuplja fudbalske aktere i navijače iz cijelog svijeta ima značajan uticaj na okolinu. Zato smo odlučni da budemo dio rješenja kako bismo smanjili što je više moguće naše uticaje na životnu sredinu“, navode iz UEFA.

ESG strategija se sastoji od tri stuba povezana sa 11 oblasti djelovanja, koje zauzvrat podržavaju 28 tema, 48 ciljeva i 83 ključna pokazatelja performansi.

Kako bi smanjili ugljenični otisak posjetilaca ulazinice za meč moći će se koristiti 36 sati na dan meča za javni prevoz ( od šest sati ujutro na dan meča plus 16 sati popodne), EURO 2024 InterRail karta u saradnji sa evropskim partnerima, smanjenje dostupnih javnih parking mesta na stadionima, osoblje na stadionima koristiće pametna rješenja za prevoz.

Pravila koja će doprinijeti ESG strategiji odnose se i na same timove pa između ostalog je prilagođen raspored mečeva radi smanjenja putovanja timova tokom grupne faze, a zahtjeva se od svakog učestvujućeg tima da implementira plan za smanjenje emisija.

Pročitajte još:

Društvenu odgovornost su primijenili kroz prevenciju i borbu protiv svih oblika diskriminacije, osiguravajući da su prava svih poštovana i zaštićena, zagovaranju fizičke aktivnosti i ponudi zdrave hrane i pića na stadionima i turnirskim lokacijama, a promovišu i solidarnost unutar njemačkog i evropskog društva.

Mjere povezane sa faktorima korporativnog upravljanja imaju za cilj ekonomsku transparentnost i promociju obrazovanja. Osim toga, UEFA se obavezala da će objaviti izveštaj o ESG-u nakon završetka EURA, u kojem će iznijeti da li su i u kojoj mjeri ispunili svoje ciljeve.

Inače, među fudbalskim klubovima, engleski Forest Green Rovers je prepoznat kao klub koji u najvišoj mjeri primjenjuje ESG. Posluju 100 odsto na obnovljivoj energiji, a dobijaju je iz solarnih panela postavljenih na stadionu New Lawn i vjetroturbine. Travu na stadionu uređuju organski, bez upotrebe pesticida, i skupljaju kišnicu za navodnjavanje, značajno smanjujući ugljenični otisak.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti