Dio hrane koji nikada ne završi na tanjiru ima mnogo veći uticaj nego što se na prvi pogled čini. Svaki zalogaj koji bacimo doprinosi stvaranju metana – gasa koji ima oko 28 puta veći potencijal zadržavanja toplote u atmosferi od ugljen-dioksida. Posljedično, bacanje hrane značajno utiče na globalno zagrijavanje. Preciznije, oko osam posto emisija gasova staklene bašte koje nastaju usljed ljudskog djelovanja potiče upravo od gubitka i bacanja hrane, navodi organizacija Project Drawdown.

Ideja o ponovnoj upotrebi ostataka hrane nije nova. Ljudi vekovima prave kompost i prirodna đubriva, vraćajući hranljive materije zemlji. Međutim, koncept upcycled food je novijeg datuma i donosi drugačiji pristup. Umjesto da se ostaci hrane koriste za obnavljanje tla kroz unošenje hranljivih vrijednosti, oni se ovdje recikliraju u nove, nutritivne proizvode namijenjene ljudskoj ishrani. Pored toga, reciklirani sastojci mogu se koristiti i u stočnoj hrani, hrani za kućne ljubimce, kozmetici, proizvodima za kućnu njegu i još mnogo toga.
To je koncept koji spaja inovaciju, tehnologiju i ekologiju. Sastojci koji se koriste uključuju:
- kore od voća i povrća
- pulpu i ostatke od proizvodnje soka
- koštice i sjemenke
- stari hljeb
- kvasac i ostatke žitarica
- ljuske orašastih plodova i druge nusproizvode iz prehrambene industrije
Upcycled Food Association
Upcycled Food Association (UFA) predstavlja udruženje koje promoviše upcikling kao jedno od najvažnijih rješenja za ublažavanje klimatske krize. Njihova uloga je koordinacija stotina kompanija širom svijeta kako bi se spriječilo bacanje hrane, ali i osnaživanje potrošača da svojom kupovinom daju doprinos.
Hrana dobijena ovakvim pristupom može kod dijela javnosti izazvati nepoverenje, zbog načina na koji se proizvodi. Zbog toga UFA radi i na edukaciji i osnaživanju miliona potrošača širom svijeta da kupuju ovakve proizvode. Kao garancija kvaliteta, udruženje izdaje sertifikate Upcycled Certified – jedini globalno priznat sertifikat treće strane za upcycled hranu.
- Sertifikat potvrđuje da proizvod koristi ostatke hrane koji bi inače bili bačeni, a da su nutritivno vrijedni i sigurni za ljudsku ishranu.
- Takođe, osigurava da lanac snabdijevanja i proizvodni proces zadovoljavaju definisane standarde upcycled hrane.
- Oznaka na proizvodu omogućava potrošačima da prepoznaju proizvode koji stvarno doprinose smanjenju bacanja hrane.
Cilj je da ovako sertifikovani proizvodi postanu ono što će privlačiti potrošače – proizvodi koji osim što donose vrijednost njima, doprinose i očuvanju prirode.
Dok milijarde tona hrane završe kao otpad, milioni ljudi i dalje gladuju, a klimatske promjene prijete da ovu nepravdu učine još težom. Upcycled food je način da se istovremeno smanje emisije gasova staklene bašte i doprinese obezbjeđivanju hrane za one kojima je najpotrebnija.






