Usvojen Pravilnik o proizvodnji struje za vlastite potrebe u FBiH

Foto-ilustracija: Pixabay (Maria Godfrida)

Refulatorna komisija za energiju u BiH je na 10. redovnoj sjednici održanoj u Mostaru usvojila Pravilnik o proizvodnji elekrične energije za vlastite potrebe kojim se propisuje način i uslovi za sticanje statusa prozjumera.

Ovo je omogućeno nakon što je parlamet FBiH prošle godine konačno usvojio Zakon o električnoj energiji, Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o energiji i regulisanju energetske djelatnosti.

Pravilnik o sticanju statusa kvalifikovanih proizvođača propisuje način i uslove za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača, period trajanja statusa kvalifikovanog proizvođača, način obnove i prenosa, te način i razloge za oduzimanje statusa kvalifikovanog proizvođača.

Pročitajte još: 

„Ovo je krupan korak koji konačno otvarata vrata za krajnje kupce (domaćinstva i MSP) da aktivno učestvuju u procesu energetske tranzicije i proizvodnji električne energije iz obnovljnih izvora energije“, napisao je na društvenim mrežama Eldar Hukić iz FERK.

Pored toga FERK je donio još pet podzakonskih akata u skladu sa nadležnostima,   a utvrđen  je status kvalifikovanog proivođača za tri podnosioca zahtjeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti