ENERGETSKI PORTAL

Agrosolarna elektrana od 120 MW gradi se u Crnoj Gori

Foto-ilustracija: Pixabay (andreas160578)

Solarna elektrana snage 120 MW uskoro će biti izgrađena u blizini mjesta Kosanica u opštini Pljevlja u Crnoj Gori, a već je izdata ubrnaističko-tehnička dozvola.

Podnosilac zahjeva za ovo postrojenje je preduzeće „Kosanica solar“, a kako je navedeno u dokumentaciji površina bi se istovremeno koristila za održivu poljoprivrednu proizvodnju, po takozvanoj agrosolarnoj koncepciji.

„Prema dostavljenoj preliminarnoj analizi izgradnje solarne elektrane Kosanica od strane firme Permonte iz Podgorice, ukupna instalirana snaga objekta je do 120 MWp. Takođe, u preliminarnoj analizi solarne elektrane navedeno je da će se primjenom agrofotonaponskih sistema postići zaštita od prekomjernih vrućina, suše i grada, te da se smanjenjem potrebe za navodnjavanjem do 20 odsto postiže veća efikasnost panela usled njihovog boljeg hlađenja“, navodi se u dokumentu.

Pročitajte još:

Takođe je navedeno da agrosolarni sistemi predstavljaju inovativno i efikasno rješenje za istovremeni razvoj proizvodnje električne energije i održive poljoprivredne proizvodnje na istoj parceli, kao i da se kombinacijom agrofotonaponskih sistema i poljoprivrede postiže znatno veća ekonomska isplativost u poređenju sa samo jednom vrstom proizvodnje.

Zemljište na kojem je predviđena solarna elektrana se sastoji od pedesetak parcela koje su u vlasništvu mještana.

Prije projekta „Kosanica“, Permonte je u oktobru primio urbanističko-tehničke uslove za fotonaponsko postrojenje snage do stotinu megavata,  kod Cetinja i zauzima 101 hektar.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti