Banjalučki ćevap je upisan u Registar oznaka tradicionalnih specijaliteta u BiH koji vodi Agencija za bezbjednost hrane BiH, a rješenje o registraciji objavljeno je u Službenom glasniku BiH.
Agenciji za bezbjednost hrane BiH zahtjev za registraciju podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa.
Banjalučki ćevap je tradicionalno gotovo jelo koje se već nekoliko decenija priprema i konzumira na tradicionalan način.
PROČITAJTE JOŠ:
- Suša smanjila proizvodnju meda
- Slab rod i velika potražnja podigli cijenu borovnice
- Bamija – važan poljoprivredni segment u Brčko distriktu
Za razliku od ćevapa koji se pripremaju u drugim krajevima BiH, Balkana i Јugoistočne Evrope i imaju oblik valjka, ovaj proizvod je u obliku pločice koja se sastoji iz četiri spojena ćevapa i lepinje.
Na prigodnoj svečanosti održanoj u Banjaluci, 2. oktobra, šef Odjeljenja za sertifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo dodijelio je Dušku Tešanoviću, predstavniku Udruženja, rješenje o registraciji banjalučkog ćevapa kao tradicionalnog specijaliteta.
Izvor: RTRS