ENERGETSKI PORTAL

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Foto: © Wiener Netze/ Manfred Tucherl

Kako bi do 2040. godine postao u potpunosti klimatski neutralan, digitalni lider Beč trenutno intenzivno radi na proširenju elektroenergetske mreže i raznim mogućnostima njene digitalizacije.

Već je digitalizovano 300 transformatorskih stanica, što znači da su daljinski upravljive i pomažu u skraćivanju trajanja eventualnih poremećaja snabdijevanja električnom energijom. Bečka energetska mreža “Wiener Netze” pokreće drugu fazu projekta.

“Ove godine digitalizovane stanice ne samo da su daljinski upravljive, već i pružaju važne mjerne podatke za stabilizaciju elektroenergetske mreže“, objašnjava direktor Wiener Netze Gerhard Fida.

Pročitajte još: 

Upravitelji mreže moraju biti upoznati s operativnim podacima stanica: Kada su kablovi pod velikim opterećenjem? Gdje se provodi veća ili manja količina struje? Analiza ovih podataka pomaže u praćenju solarnih sistema, električne mobilnosti i toplotnih pumpi u stambenim naseljima te osiguravanju sigurne i stabilne elektroenergetske mreže.

“Wiener Netze” upravljaju sa 11.000 transformatorskih stanica. Male trafostanice prenose struju srednjeg napona (10 kV) na niskonaponski nivo za domaćinstva. Kada dođe do prekida napajanja, službe kompanije isključuju oštećeni kabal iz elektroenergetske mreže i omogućuju snabdijevanje preko drugih linija. Kod inteligentnih transformatorskih stanica moguće je daljinsko prebacivanje što pomaže u daljnjem skraćivanju trajanja poremećaja i bržem oporavku snabdijevanja.

“Wiener Netze” je najveći austrijski kombinovani distributer struje, plina, daljinskog grijanja te pruža telekomunikacijske usluge. Godišnje ulaže više od 380 miliona eura u održavanje i proširenje mreža za više od dva miliona korisnika u Beču, dijelovima Donje Austrije i Burgenlanda.

Izvor: City of Vienna

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti