ERS ulaže 35 miliona KM u modernizaciju mreže

Foto-ilustracija: Pixabay (Oto Zapletal)

Elektroprivreda Republike Srpske kreće u automatizaciju i modernizaciju distributivne mreže, a sa partnerom koji bude izabran za nabavku opreme i materijala biće potpisan trogodišnji ugovor težak 35 miliona maraka.

Na nedavno raspisanom tenderu traži se firma koja je u posljednje tri godine imala pozitivno poslovanje i uspjeh u realizaciji sličnog ugovora minimalne vrijednosti osam miliona maraka.

Takođe, budući partner ERS-a mora dati garancije za opremu i izvedene radove na minimalno 12 mjeseci te da otkloni eventualne kvarove i uočene nedostatke.

Gledaće se ekonomski najpovoljnija ponuda, gdje cijena nosi 90 odsto bodova, a rok plaćanja 10. Od dobavljača se traži i garancija za ozbiljnost ponude od 150.000 KM.

U ERS-u smatraju da je distributivna mreža strateška infrastruktura, koja bez dodatnih ulaganja i nužnog osavremenjavanja neće moći odgovoriti zahtjevima za integraciju novih korisnika.

„Distributivna mreža bez ulaganja neće moći obezbijediti kvalitet i kontinuitet isporuke u granicama garantovanih parametara propisanih pravilnikom o regulaciji kvaliteta snabdijevanja“, navode oni.

Kažu da su ključni elementi novog sistema rastavljači sa motornim pogonom i mogućnošću daljinskog upravljanja, inteligentni rastavljači opremljeni detektorima kvarova i riklozeri.

Pročitajte još:

Cilj je unaprijediti proces lociranja mjesta kvara i skraćenje vremena potrebnog za njegovo otklanjanje.

Sve je dodaju, nastavak procesa automatizacije, započetog uspostavljanjem sistema za monitoring i upravljanje.

„Upravo otkazi na srednjenaponskoj opremi i mreži pogađaju najveći broj korisnika pri čemu takvi prekidi neprihvatljivo dugo traju“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, plan je da se nakon izbora partnera, uspostave zajednički stručni timovi koji će obići teren i identifikovati kritične tačke na mreži za svaku terensku jedinicu.

Nakon toga biće izrađen projekat automatizacije, na osnovu kojeg će biti izabrana oprema i alternativna podrška.

Pored isporuke potrebne opreme i materijala, dobavljač se obavezuje na njenu montažu i ugradnju te uvezivanje u postojeći SCADA sistem.

Ponude za tender primaju se do podne 23. aprila.

Izvor: Capital

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti