ENERGETSKI PORTAL

Francuska redefiniše zelenu industriju zakonom i kreditima

Foto-ilustracija: Freepik (atlascompany)

Zakon o zelenoj industriji, usvojen u Francuskoj, označava ključan korak kada je u pitanju razvoj zelene industrijske revolucije u Evropi. Riječ je o preplitanju ekološke održivosti i ekonomije. Izrađen kroz opsežne konsultacije sa civilnim društvom i izabranim zvaničnicima, zakon je prošao kroz parlamentarnu proceduru i usvojen je kao odgovor na klimatske izazove i kao konkurentni odgovor na Američki Zakon o smanjenju inflacije iz 2022.

Putem ovog zakona, ubrzaće se reindustrijalizacija i razviti regulatorni okvir za razvoj zelenih tehnologija, čime bi konkurentno odgovorila na američke podsticaje u sferi zelene ekonomije. Američki Zakon o smanjenju inflacije jeste doveo do ubrzanja francuskog pandan zakona, kako bi se obezbijedilo liderstvo u zelenoj industriji na evropskom kontinentu.

Dakle, moguće je da će se zemlja pozicionirati na čelu ekološke transformacije.

Pročitajte još:

Fokus zakona su tri osnovne ose: finansiranje zelene industrije, olakšavanje i ubrzavanje industrijskih postrojenja i promovisanje ekološki odgovorne javne nabavke. Ključne inicijative uključuju kreiranje plana klimatske buduće štednje za mlađe od 21 godine, osmišljenog da podstakne ulaganja u ekološku tranziciju kroz poreske olakšice i oslobađanja od socijalnih doprinosa, navodi se u saopštenjima Ministarstva ekonomije, finansija i industrijskog suvereniteta.

Pored toga, zakon promoviše korišćenje životnih osiguranja i štednje za penziju u svrhu finansiranja dekarbonizacije malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje veličine.

Poseban naglasak stavljen je na usvajanje ekoloških kriterijuma u procesima javne nabavke.

U središtu ovog talasa i regulativa, nalazi se C3IV poreski kredit, koji je stupio na snagu 14. marta 2024. godine. C3IV je dizajniran da podstakne ulaganja u vitalne sektore energetske tranzicije, poput tehnologija baterija, vetroenergije, solarnih panela i toplotnih pumpi. Ovo bi trebalo da dovede do 40.000 novih radnih mjesta do 2030. godine. C3IV je ključni alat u ostvarivanju ambicija Francuske za smanjenje emisija CO2 i promociju održive industrije, saopšteno je na sajtu tamošnje Vlade.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti