Hidroelektrane u sastavu ERS zaradile 35 miliona maraka

Foto-ilustracija: Pixabay ( Bjørnar Kibsgaard)

Tri hidroelektrane koje posluju u sastavu „Elektroprivrede Republike Srpske“ ostvarile su u prošloj godini dobit od 35,2 miliona maraka.

Najprofitabilnije su bile „Hidroelektrane na Trebišnjici“ koje su zaradile 25,2 miliona, odnosno 1,4 miliona maraka više nego godinu ranije.

HET ja ne kraju prošle godine imao ukupne od prihode 94,6 miliona KM, a rashode od 67 miliona.

U odnosu na godinu ranije HET je povećao prihode za oko milion KM, dok su im rashodi smanjeni za oko 200 hiljada maraka.

Rast dobiti imale su i „Hidroelektrane ne Vrbasu“ koje su lani zaradile 7,4 miliona maraka odnosno dva miliona KM više u odnosu na 2022. godinu.

Ukupni prihodi ovog preduzeća na kraju prošle godine bili su 27 miliona, dok su im rashodi bili 19,1 milion.

Godinu ranije prihodi su im bili 23,1 milion KM, a rashodi 17,2 miliona.

Najmanju dobit imale su „Hidroelektrane na Drini“ koje su lani zaradile 2,5 miliona, što je oko 400.000 KM manje nego godinu ranije

Njihovi prošlogodišnji prihodi bili su 43 miliona KM, a rashodi 40,1 milion, dok su im prihodi u 2022. godini iznosili 37,7 milion, a rashodi 34,3 miliona maraka.

Generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović ranije je rekao da je na nivou ERS u 2023. godini ostvarena najveća dobit u istoriji poslovanja, ali nije otkrio kolika je ona.

S druge strane, ova godina će, izvjesno je, za ERS biti znatno teža zbog spora koji je „Rudnik i termoelektrana“ Ugljevik izgubio sa Slovencima.

Pored toga, ERS se susreće sa još jednim problemom, a to je odluka Ustavnog suda RS koji je proglasio neustavnom odluku o povećanju cijena struje u RS.

Izvor: Capital

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti