ENERGETSKI PORTAL

Hrvatska gradi energanu za pretvaranje otpada i mulja u energiju

foto-ilustracija: Pixabay/Lirinya

U Centru za rukovanje otpadom (CGO) Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji planira se gradnja prve hrvatske energane za pretvaranje otpada i mulja u energiju, čiju projektnu dokumentaciju s tri miliona eura finansira Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Bikarac je treći izgrađeni centar za upraljanje otpadom (CGO) u Hrvatskoj, počeo je s radom prije dvije godine, a trebao bi biti prvi koji će imati energanu, otkrio je Luka Balen, direktor Fonda na 11. Međunarodnoj konferenciji o zaštiti životne sredine “Tehnoeko” u Poreču.

„Fond s tri miliona eura finansira projektnu dokumentaciju za nadogradnju centra za upravljanje otpadom Bikarac u sklopu kojeg će biti energana, gdje će se otpad i mulj pretvarati u toplotnu i električnu energiju”, pojasnio je Balen.

Kako je rekao, biće ovo prvi cjelokupan centar za upravljanje otpadom koji će uključivati sve komponente kružnog upravljanja otpadom, budući da će otpad postati novi izvor energije.

Hrvatska ima četiri CGO-a – Marišćina, Kaštijun i Bikarac te u probnom radu Biljane Donje, a imaće ih ukupno 11.

Preostalih sedam su u nekoj od izvedbenih faza ili u projektoranju, rekao je Balen istaknuvši da je u ovoj godini za izgradnju CGO-a država obezbijedila skoro 42 miliona eura.

Pročitajte još:

Maja Feketić, načelnica Sektora za EU fondove u Fondu poručila je da bez izgradnje energana Hrvatska neće doseći EU ciljeve do 2035. godine – 10 odsto odlaganja otpada na odlagalištima.

Za CGO Bikarac rekla je da se planira izgraditi postrojenje za povrat energije korištenjem goriva iz otpada i prosušenog mulja. U toku je priprema studijsko-projektne dokumentacije, koja uključuje izradu studija izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu, piše Glas Slavonije.

Očekuje se da će nakon početka rada svih CGO-a prosječno nastajati oko 400.000 tona godišnje goriva iz otpada, a u Hrvatskoj još ne postoji odgovarajuća infrastruktura za energetsku opotrebu goriva iz otpada, izuzev cementne industrije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti