ENERGETSKI PORTAL

Izdato upozorenje zbog mogućih poplava

Foto-ilustracija: Pixabay/Hans

Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je važno upozorenje građanima i institucijama za naredna dva dana zbog mogućnosti porasta vodostaja.

Prognoziran je porast vodostaja usljed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje. Moguće su bujične i urbane poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča, Drinjača i Tinja.

U naredna dva dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

  • Donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne (na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča),
  • Slivova Sane i Sanice,
  • Slivova Drinjače i Tinje.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje opština u Unskosanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Pročitajte još:

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez”, saopštili su iz Agencije.

Dodaju da nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputsvom i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme preduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti