ENERGETSKI PORTAL

Kako obezbijediti finansiranje OIE projekata

Foto: DOKU FILMS

Posljednji dan konferencije „Dani OIE“, koja se od 12. do 14. juna održava u Puli u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, kao jednu od centralnih tema imalo je pitanje finansiranja OIE sektora.

Na panelu „Finansiranje OIE projekata“ moglo se čuti da je pronalazak sigurnog izvora sredstava možda najveća prepreka koja koči širu implementaciju obnovljivih izvora energije, a time i energetsku tranziciju ka kojoj težimo.

Direktor kompanije MT-KOMEX, Miloš Kostić, podijelio je sa ostalim učesnicima panela svoje iskustvo sa projektnim finansiranjem kao neko ko je u ovom sektoru preko 10 godina.

„Krenuli smo u investiranje i izgradnju naše prve solarne elektrane 2013. godine i tada nam je bilo veoma teško da objasnimo šta mi želimo i dođemo do projektnog finansiranja. Ipak, uspjeli smo da te 2013. godine dobijemo fid-in tarifu koja je najsigurniji mehanizam za finansiranje i proizvodnju električne energije. Ipak, mi do današnjeg dana nismo imali pravo projektno finansiranje“, kaže Kostić.

Menadžerka za Srbiju u CWP Global, Jovanka Atanacković, istakla je da se OIE sektor susreće sa toliko problema pa se opravdano može postaviti pitanje „zbog čega sve ovo radimo?“ Ipak, kako ne postoji drugo rješenje za energetsku tranziciju, potrebno je da svi ključni akteri daju svoj doprinos kako bi se OIE projekti lakše realizovali.

„Ako budemo svi zajedno – i državni i javni sektor i razvojne banke, radili na tome da razvijemo korporativni ppa, omogućićemo potrebne standarde i onda će nam biti manje teško. I to ne u smislu da će biti isplativije, već moguće jer ovde se ne radi uvjek o tome koliko ćemo zaraditi nego da li ćemo uspjeti“, rekla je Atanacković uz napomenu da OIE sektor prati puno rizika jer ove elektrane nemaju iste uslove kao sve ostale elektrane.

Ostali učesnici panela složili su se da je korporativni ppa fundametalan za tržište OIE.

Pročitajte još:

Možemo li bez državnih subvencija?

Na pitanje da li su državne subvencije nužne prilikom finansiranja OIE projekata, Atanacković je stava da bez njih u ovom sektoru možemo.

„Zbog čega tražimo subvencije države? Kupci, koliko god želeli da kupe zelenu energiju i time upotpune svoj zeleni portfolio, potpisuju ugovore sa EPS-om na oko dvije godine, a posle isteka tog roka mi ponovo tragamo za nekakvom pomoći države. Moramo da uspostavimo neki standard. Taj standard može da ustanovi država što mislim da nije dobro, već smatram da to treba prepustiti tržištu gdje, pored proizvođača i kupaca, moraju da se uključe i razvojne banke i institucije“, objašnjava Atanacković.

Ona dodaje da banke traže sigurnost cene da bi ponudile finansiranje, a problem je u tome što je OIE sektor varijabilan i time manje atraktivan na tržištu. Zbog toga je jako važna i usluga balansiranja budući da zelene elektrane ne mogu uvek proizvoditi energiju onda kada je to tržištu potrebno.

Sa druge strane, Miloš Kostić smatra da pitanje da li OIE sektor može bez subvencija država zavisi od mnogo faktora.

„Ako ste na početku razvoja tržišta, kao što je to bilo 2009. godine, bez subvencija nikakva realizacija OIE projekata nije bila moguća. Tu je i pitanje tehnologije, da li je ona dovoljno razvijena ili je nova. Tehološki razvoj i povećanje proizvodnje na globalnom nivou su dopineli tome da cena utroška novca po kWp (kilovat-piku) bude daleko niža što omogućava tržišnu utakmicu bez ikakvih subvencija“, kaže Kostić.

On dodaje da je njegova kompanija prošle godine učestvovala na aukcijama i dobila najveći paket na aukciji u domenu solara.

„Iako smo znali da ima 120 MW pripremljenih projekata, na tržišnoj utakmici pojavilo se samo 30-ak što nam je omogućilo da dobijemo maksimalnu, a ne minimalnu cjenu. Mi jesmo bili pobednici, ali smo ujedno shvatili da na tržištu nedostaje pravih investitora“, rekao je direktor MT-KOMEX-a i dodao da upravo zbog toga mnoge banke ne žele da se uključe u finansiranje projekata dok je on u razvojnoj fazi.

Vođa projektnog finansiranja u ERSTE banci, Ante Krečak, kaže da su banke u proteklih nekoliko godina dosta napredovale i prilagodile svoje politike, pa se tako uključuju i u razvojnoj fazi kako bi na vreme adresirale parametre koji su im važni.

Partner za finansijsko savjetovanje u Forvis Mazars, Lovre Botica, ipak smatra da državne subvencije različitih oblika moraju biti prisutne, ali u nekom dugom roku mora postojati skok sa subvencije na dugoročne ugovore.

„Početne investicije u OIE su jako velike i zbog toga se tržište mora dovoljno razviti da postignemo market standard koje će verovatno tržište samo generisati“, rekao je Botica.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti