Kancelarije bi mogle smanjiti godišnje troškove za 24.000 funti smanjenjem otpada

Foto-ilustracija: Pixabay (Mira Cosic)

Velike kancelarije u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu smanjiti oko 70 odsto svojih troškova odlaganja otpada primjenom pristupa kružne ekonomije – što je u prosjeku 24.000 funti.

Ovo je glavni nalaz novog istraživanja koje je provela londonska kompanija za recikliranje i upravljanje resursima Bywaters. Kompanija je procijenila tipične troškove vezane za otpad koje ima kancelarija na 32 sprata u glavnom gradu i istražila koje intervencije bi mogle smanjiti troškove.

Analiza je zaključila da ova vrsta poslovanja može potrošiti i do 34.000 funti godišnje na usluge upravljanja otpadom, pri čemu se najveći trošak odnosi na odlaganje suvog miješanog reciklažnog materijala (papir, plastika, metal, staklo).

Smanjenje proizvodnje mješovitih suvih materijala koji se mogu reciklirati, uključujući papir, karton, plastične boce i aluminijske limenke za piće, uz primjenu strožih praksi odvajanja kako bi se spriječilo zagađenje, identifikovano je kao brz način za smanjenje troškova.

John Glover Junior, direktor Bywatersa, rekao je da nalazi jasno pokazuju da implementacija kružnog poslovnog modela nije samo pobjeda za planetu, već i pobjeda za poslovanje s finansijske tačke gledišta.

,,Prelazak sa linearnog modela na kružni model svake godine donosi razne uštede, posebno zato što možete doslovno ponovo koristiti opremu koja bi inače bila odbačena ili izbjeći otpad koji je skupo ukloniti i odvesti na deponiju’’, rekao je Glover.

Odvojeno istraživanje više od 300 britanskih kompanija krajem prošle godine otkrilo je da je značajan broj (37 odsto) motivisan da djeluje u području ekološke održivosti jer vidi mogućnosti za smanjenje troškova i poboljšanje financijskih performansi.

Svake godine se potroši 100 milijardi tona sirovina

U svijetu se svake godine potroši oko 100 milijardi tona sirovina, upozorava se u najnovijem godišnjem izvještaju organizacije Circular Economy. Udio ovih materijala koji se ponovo koriste ili efikasno recikliraju smanjen je sa 9,1 odsto u 2018. na 7,2 odsto u 2023. godini.

Organizacija poziva na saradnju sa političarima, pružaocima finansijskih usluga i kompanijama kako bi se promijenio ovaj trend. Neki od prijedloga uključuju:

  • Uključivanje indikatora mimo bruto domaćeg proizvoda u kalkulacije rasta
  • Postavljanje vremenski ograničenih, naučno utemeljenih ciljeva za ograničavanje upotrebe materijala i stvaranja otpad
  • Uključivanje principa ponovne upotrebe u građevinske standarde
  • Intervencije za smanjenje rizika finansiranja inicijativa cirkularne ekonomije
  • Reforma subvencija koje trenutno dovode do rasipničkog poslovanja i promocije prekomjerne potrošnje
  • Saradnja sa sindikatima na stvaranju mogućnosti za pravičan prelazak na radna mjesta u cirkularnoj ekonomiji.

Izvor: Cirkularna ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti