ENERGETSKI PORTAL

Lakić: Povećan interes za proizvodnjom električne energije za sopstvene potrebe

Foto: Vlada FBiH

Zbog trenutne otkupne cijene električne energije i nedovoljnih prenosnih kapaciteta polako se gubi interes za izgradnju solarnih elektrana, ali se povećava interes za proizvodnjom električne energije za sopstvene potrebe, rekao je Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije nakon posjete delegacije Vlade Federacije BiH Gračanici.

Povodom posjete delegacije Vlade Federacije BiH Gračanici, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopštilo je da su sastanci s preduzetnicima, kao glavnim pokretačima razvoja društva, prilika da se dobiju važne informacije i postignu konkretni i korisni dogovori. U saopštenju Ministarstva istaknuto je da je na sastanku iskazan interes za izgradnju dodatnih solarnih elektrana, ali da tu postoje i ograničenja

„Najveći problem predstavljaju prenosni kapaciteti koji se odnose na državnu firmu „Elektroprijenos“. Taj posao sad predstoji, ali je vrlo bitno da postoji budžet predviđen za izgradnju dodatnih prenosnih kapaciteta“, konstatovao je on.

Naglasio je da su donošenjem tri energetska zakona u 2023. godini olakšane procedure i ubrzani administrativni procesi.

„Da bi zakoni postali operativni neophodno je da se donese preko 50 podzakonskih akata u čiju izradu je uključeno više institucija. Skoro svi ti akti su već završeni“,  izjavio je Lakić.

I u segmentu priključaka na mrežu završeni su zakonska regulativa i svi podzakonski akti.

Pročitajte još:

„Elektroprivreda je tehnički potpuno spremna da to provede, brojila za prosumjere su spremna i za domaćinstava i za privredu. Osim toga, ministarstvo za 2025. godinu priprema program finansiranja izgradnje solarnih elektrana za sopstvene potrebe za našu privredu“,  kazao je ministar.

Govoreći o karbon taksi (CBAM) kazao je da će ona opteretiti privredu ukoliko zemlja ne završi svoje obaveze.

„Ovo će biti najveći udar na naše privrednike. Zbog toga je od izuzetne važnosti da što prije donesemo državni Zakon o električnoj energiji, tržištu i prenosu električne energije, kojim bismo uspostavili i bosanskohercegovačku berzu električne energije. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je nadležno ministarstvo od kojeg očekujemo da u vrlo kratkom roku predloži ovaj zakon. Ovo je interes svih privrednika Bosne i Hercegovine“, naveo je Lakić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti