MT-KOMEX prvi put gradi u Evropskoj uniji

Foto-ilustracija: Unsplash (nuno-marques)

Kompanija MT-KOMEX je početkom februara započela izgradnju fotonaponske elektrane u Sisačko-moslavačkoj županiji u Hrvatskoj. Ovo je prvi put da kompanija posluje unutar granica Evropske unije, što predstavlja proširenje njenog poslovanja i sticanje novih iskustava izvan teritorije Srbije.

Projekat se nalazi u gradu Novska, a radi se o solarnoj elektrani postavljenoj na krovovima objekata. Ukupna snaga elektrane iznosi 280 kW AC i 340,625 kWp, a investitor je Thermo Stone d.o.o. Novska. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja tekućeg mjeseca ili najkasnije početkom marta.

Paneli na krovovima će biti orijentisani jugozapadno i sjeveroistočno, pod nagibom koji prati nagib krova. Kompanija je i ovoga puta odabrala Luxor Solar 545 Wp kao proizvođača panela, Fronius kao proizvođača invertora, a K2 Systems kao proizvođača konstrukcije za kosite krovove od TR lima.

Električna energija proizvedena na krovovima koristiće se isključivo za vlastite potrebe, bez slanja u distributivnu mrežu.

Zanimljivo je istaći razlike i izazove s kojima se kompanija prvi put suočava u poslovanju unutar granica EU, iako nema drastičnih varijacija u samom poslovanju.

Foto-ilustraciija: Unsplash (science-in-hd)

Radovi se izvode na temelju izrađenog Glavnog projekta elektroenergetskih instalacija, kao i dobivene elektroenergetske dozvole (EES) od strane Hrvatske elektroprivrede (HEP). Zahtjevi i uslovi iz EES-a se moraju poštovati, a potrebno je i uraditi određene studije, od kojih je jedna Studija o uticaju na elektroenergetsku mrežu.

Procedura izgradnje elektrane je veoma slična onoj u Srbiji. Za početak, Hrvatska elektroprivreda je pandan EPS-u, dok je EES sličan UPP-u – Uslovi za projektovanje i priključenje, s tim što postoji mala razlika u navedenim Elaboracijama koje je potrebno pripremiti.

U suštini, oba dokumenta – EES i UPP – neophodna su kada je u pitanju planiranje, projektovanje i realizacija infrastrukturnih projekata i kada su u pitanju određene dozvole kao što je priključenje objekta na elektroenergetsku mrežu. Dakle, njihovi ciljevi se poklapaju, a najveća razlika zapravo leži u terminologiji.

Kada se jednostavniji projekti izvode bez građevinske dozvole, postoji Pravilnik o jednostavnim zgradama na osnovu kojeg nije potrebno imati nadzor, prijavljivati ​​radove, niti voditi građevinski dnevnik, što je vrlo slično našim pravilima. Što se tiče projekta na kojem radi kompanija MT- KOMEX, inženjeri zaduženi za ovaj zadatak su evidentirali radove i vode građevinski dnevnik po svojim standardima, s obzirom da se u Hrvatskoj dnevnik vodi isključivo preko portala eGrađanin koji potrebna je građevinska dozvola broj, što je još jedna razlika. Jedan od ključnih izazova je zapravo izvoz opreme, pri čemu se mora izvršiti izvozno carinjenje iz Srbije i uvozno carinjenje za Hrvatsku.

Sve u svemu, prvi grad u Hrvatskoj i još jedan grad u regiji u kojem će paneli koje postavlja kompanija MT-KOMEX proizvoditi zelene kilovate, a inženjerima donijeti nova iskustva.

Milica Vučković

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti