Nova ulaganja EU u razvoj vodonične infrastrukture

Foto-ilustracija: Pixabay (Roman)

Evropska komisija odobrila je zajednički projekat sedam država članica pod nazivom IPCEI Hi2Infra, koji ovog puta predstavlja treći važan projekat od zajedničkog evropskog interesa za podršku vodoničnoj infrastrukturi. U njegovoj pripremi učestvovale su Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugal i Slovačka, čiji je cilj bio smanjenje zavisnosti od prirodnog gasa. Osim toga, projekat bi trebao pomoći u postizanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora i REPowerEU plana.

Preciznije, radi se o 6,9 milijardi eura javnog finansiranja koje će države članice obezbijediti, od čega se očekuje otvaranje 5,4 milijarde eura privatnih investicija. U okviru ovog projekta, 32 kompanije koje djeluju u jednoj ili više zemalja članica, uključujući mala i srednja preduzeća, učestvovaće u 33 projekta.

IPCEI Hi2Infra će pokriti široki dio lanca vrijednosti vodonika podržavajući:

  • korištenjem velikog elektrolizera od 3,2 GW za proizvodnju obnovljivog vodonika
  • ugradnja novih i prenamijenjenih cjevovoda za prijenos i distribuciju vodonika u dužini od oko 2.700 kilometara
  • razvoj velikih skladišta vodonika kapaciteta najmanje 370 GWh
  • izgradnja transfer terminala i pripadajuće lučke infrastrukture za tečne nosače organskog vodonika (LOHC) za obradu 6.000 tona vodonika godišnje

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, realizacija nekoliko projekata očekuje se već u narednim godinama. Neki veliki elektrolizatori biće u funkciji između 2026. i 2028., a cjevovodi između 2027. i 2029., ovisno o geografskom području.

Završetak samog projekta planiran je za 2029. godinu.

Ovi projekti su vrlo ambiciozni, jer imaju za cilj razvoj infrastrukture koja nadmašuje ono što tržište trenutno nudi. Biće to prvi blokovi za integrisanu i otvorenu vodoničnu mrežu, koja će biti dostupna, kako se navodi – pod nediskriminatornim uslovima. Upravo to će omogućiti tržišno povećanje ponude vodonika iz obnovljivih izvora u Evropi, kao i dekarbonizaciju privrednih sektora koji zavise od vodonika kako bi se smanjile njihove emisije ugljika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti