Na Banjalučkoj berzi nova emisija obveznica koje čuvaju planetu

Foto-ilustracija: Unsplash (Joel Holland)

Naša Banka AD Banjaluka objavila je javni poziv za upis i uplatu druge emisije zelenih, odnosno ESG obveznica, u cilju podrške održivom razvoju i jačanja kapitala ove banke.

ESG obveznice, koje su akronim za Environmental, Social and Governance (ekološko, društveno i korporativno upravljanje), predstavljaju instrumente finansiranja koji ne samo da donose finansijski povrat investitorima, već imaju i pozitivan uticaj na društvo i okolinu. Na javnu ponudu mogu da se jave svi zainteresovani fizički i pravni subjekti, kako domaći tako i strani.

Glavni cilj druge emisije ESG obveznica je smanjenje emisije CO2, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i podržava tranzicija ka niskougljeničnom društvu. Sredstva prikupljena kroz ovu emisiju će biti usmjerena na odobravanje kredita za proizvode koji doprinose smanjenju emisije CO2, kao što su toplotne pumpe, solarni paneli, električni automobili i drugi ekološki prihvatljivi projekti.

Dospijeće obveznica je sedam godina od dana registracije, a kamatna stopa iznosi 5,25 odsto na godišnjem nivou. U prvih pet godina, isplaćivaće se samo kamata, dok će se nakon toga isplaćivati glavnica i kamata u jednakim polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa ostaće nepromijenjena ukoliko se postigne cilj smanjenja emisije CO2, dok će se u suprotnom povećati za 0,20 procentnih poena.

Druga emisija ESG obveznica, javnom ponudom na Banjalučkoj berzi, obuhvata 42.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti od 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 4,2 miliona KM.

Upis i uplata obveznica počinju 28. marta 2024. godine i traju 30 dana. Obveznice se mogu upisati na Banjalučkoj berzi putem ovlaštenih berzanskih posrednika.

Podsjetimo da je jesenas realizovana prva prodaja ESG obveznica koje je emitovala Naša banka. Bila je to ujedno i prva emisija zelenih obveznica na Banjalučkoj berzi.

Izvor: Nezavisne novine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti