WWF poziva sve gradove i mjesta da se pridruže akciji Sat za planet Zemlju

Foto: WWF Adria

U subotu, 23. marta u 20.30 sati po lokalnom vremenu, Sat za planetu Zemlju, jedna od najvećih svjetskih inicijativa za očuvanje prirode i životne sredine, ponovo će okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju ljubav i brigu za stanje naše planete. WWF Adria poziva sve gradonačelnike da u subotu u 20.30 sati ugase dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivim znamenitostima u svom gradu i tako se pridruže akciji i ove godine.

Kako klimatska kriza prijeti svim građanima svijeta, svjetska biološka raznolikost se smanjuje brzinom bez presedana, a oko milion vrsta prijeti izumiranjem. Iz tog razloga, WWF, kao najveći svjetski pokret za očuvanje planete, fokusiran je na mobilizaciju pojedinaca, preduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronađu rješenja potrebna za izgradnju održive budućnosti.

Kako se navodi u saopštenju, cilj ove akcije je podsjetiti ljude na ono što svi znamo i osjećamo, ali često zaboravljamo, a to je da je čovjek samo mali dio prirode. Da bismo sačuvali zdrav i prosperitetan život ljudi, moramo sačuvati floru i faunu.

„Kao i prethodnih godina, želimo u svijet poslati prekrasnu razglednicu Hrvatske na kojoj će biti prikazani centri naših gradova bez dekorativne rasvjete. Dubrovačke zidine kao i Dioklecijanova palača dvije su UNESCO-ve znanosti koje se godinama pridružuju ukupno tridesetak UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine koji sudjeluju u akciji, zbog čega se nadamo da će se isto dogoditi i ove subote“, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adria.

Iako je počeo kao samo simbolični događaj gašenja svjetla u Sidneju 2007. godine, Sat za planet Zemlju sada obilježava više od 190 zemalja i teritorija.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti