ENERGETSKI PORTAL

Norveška ulaže u obnovljive izvore energije u Konjicu

Foto: Grad Konjic

Grad Konjic u saradnji sa Norveškim firmama nastavlja projekte koji se odnose na zelenu energiju, i to prije svega kroz projekte vezane za solarnu energiju i energiju vjetra.

Tim povodom Bakir Sadović, ambasador BiH u Norveškoj sastao se danas sa Osmanom Ćatićem, gradonačelnikom Konjica.

„Norveška kompanija  Greenstat je počela investirati u BiH prošle godine i završila je jednu solarnu elektranu u opštini Grude. Drago mi da smo kao Ambasada BiH, sa poslovnim ljudima bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Norveškoj, uspjeli ohrabriti kompaniju Greenstat da nastavi ulaganje u obnovljive izvore energije u našoj zemlji, sada u Konjicu. Očekujemo da će nakon potpisivanja memoranduma o saradnji Grada Konjica i ove kompanije, koja se bavi ulaganjem u obnovljive izvore energije na području Zapadnog Balkana, doći do realizacije projekta krajem tekuće i početkom naredne godine“, rekao je Sadović.

Dodaje da je BiH prva zemlja Zapadnog Balkana sa kojom je Greenstat počeo saradnju i da će pomoći da što više kompanija iz Norveške ulažu u obnovljive izvore energije u BiH.

Pročitajte još:

Da Konjic nastoji da bude zeleni grad, potvrdio je Osman Ćatić, gradonačelnik, napominjući da su izradili Studiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom.

„Studija je usvojena na Gradskom vijeću, prezentovana je na Energetskom forumu u Neumu i drago mi je da ta Studija osnov za daljnja ulaganja na području grada Konjica i da ćemo u narednom periodu ona htijenja koja imamo kao Gradska uprava, kao privrednici i kao građani, moći formirati u fond i ići dalje kada je u pitanju zelena energija“, rekao je Ćatić i zahvalio se na uspostavljanju kontakta Grada Konjica sa potencijalnim investitorima iz Norveške.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti