ENERGETSKI PORTAL

Najjeftiniji električni automobil stiže u Evropu

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BYD Global (@byd_global)

Kineski proizvođač električnih vozila „BYD“ podstiče rat cijena električnih automobila, pa najjeftiniji model čija je cijena 9.700 dolara snizio za još pet odsto, a upravo taj model „Seagull“ dolazi na evropsko tržište.

Znači da ovaj automobil u Kini košta manje od 10.000 evra, dok će u Evropi cijene biti malo veće zbog carina i drugih nameta, pa je procjena ove kompanije da će „Seagull“ u Evropi koštati oko 20.000 eura. Ipak, iako duplo skuplji nego u Kini, i dalje je jeftiniji od svojih konkurenata na evropskom tržištu.

Model je ponuđen u tri verzije, a može da se napuni od 30 do 80 odsto u samo 30 minuta. Namijenjen je mlađim korisnicima za svakodnevne gradske vožnje. 

Prema izvještajima „BYD“ ovaj model se naziva i „Lambordžini mini“ jer je projekat vodio Vofgang Eger, bivši dizajner Lambordžinija.

Pročitajte još:

Automobil koristi dvije baterije i nudi dvije opcije dometa od 305 i 405 kilometara, a kapaciteti baterije su od 30.08 kWh i 38.88 kWh.

Od prikazivanja na sajmu automobila u Šangaju prije godinu dana pokazao se kao bestseler, pa je prodano 280.217 automobila.

Kineska „BYD“ kompanija širi svoje prisustvo u inostranstvu, tako u Australiji već predvodi kineska električna vozila, dok u Brazilu uskoro započinju proizvodnju.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti