ENERGETSKI PORTAL

Otvoren Energetski samit u BiH 2024: Vrijeme za akciju je sad

Foto-ilustracija: Pixabay (Oto Zapletal)

Vrijeme nam ističe za provođenje reformi koje su od kritične važnosti kako bi se ispravile godine nerada, korupcije i zapostavljanja koje su dovele energetski sektor u Bosni i Hercegovini u teško stanje ranjivosti i disfunkcionalnosti, poručio je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi iz Neuma sa Energetskog samita u BiH 2024. koji je danas zvanično otvoren.

„Ova zemlja se mora okupiti oko energetskog sektora i to se mora učini odmah. Sektor energije može biti stub stabilne i prosperitetne ekonomije i društva. Bosna i Hercegovina može postići svoju sigurnost prije nego što bude kasno, ukoliko se lideri posvete hitnoj akciji, integritetu, saradnji i vladavini u kojoj su građani na prvom mjestu. Ali sat otkucava, vrijeme za akciju je sad“, poručio je Marfi.

Ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen poručio je da je Njemačka posvećena podršci BiH i državama regije u dostizanju klimatskih ciljeva te u omogućavanju tranzicije sa fosilnih goriva.

„U tu svrhu Vlada Njemačke je pokrenula, kako mi to zovemo, Regionalno klimatsko partnerstvo Njemačke i šest zemalja Zapadnog Balkana. Kancelar Šolc je najavio ovo partnerstvo na prošlogodišnjem Berlinskom samitu u Tirani a ono nudi značajna sredstva – sve ukupno do 1,5 milijardi evra do 2030. godine. Uvjeren sam da će ova vrsta saradnje između Njemačke i BiH donijeti ogromne benefite ekonomiji i narodu Bosne i Hercegovine“, rekao je Fičen.

Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli rekao je da britanska ambasada sa zadovoljstvom podržava Energetski samit 2024 koji je prilika da se pronađu načini kako da BiH postane izvoznik energetske sigurnosti u Evropi i unovči obilje prirodnih izvora obnovljive energije.

Pročitajte još:

„Ujedinjeno Kraljevstvo je podržalo istraživanje koje pokazuje kako opštine i lokalne zajednice mogu iskoristiti sopstveni potencijal energije iz obnovljivih izvora i time biti dio odgovora na potrebe za hitnom energetskom tranzicijom u BiH. Sada je vrijeme da lokalne zajednice, kompanije i lideri budu inovativni i iskoriste ove prilike“, rekao je Rajli.

Šef ureda Ambasade Republike Češke u BiH Josef Zrzavecki istakao je da je mnogobrojno učešće čeških stručnjaka iz realnog sektora i naučnih krugova na ovogodišnjem Energetskom samitu u Neumu jedna od mnogih osovina podrške BiH na putu ka EU integracijama.

Foto-ilustracija: Unsplash (Harry Cunningham)

Vršilac dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan poručila je da su čista i inkluzivna energetska rješenja jedan od ključnih prioriteta UNDP-a globalno, ističući da je ponosna što UNDP već više od decenije podržava partnere u BiH u borbi protiv klimatskih promjena.

„Tokom ovih godina, putem projekata koje finansiraju naši dugoročni partneri kao što su Švedska, Zeleni klimatski fond (GCF) i drugi, energetska efikasnost javnog sektora je značajno unaprijeđena, otvarajući put za provođenje zelenih modela u stambenom sektoru kao i za poslovne subjekte. Bosna i Hercegovina je ostvarila izvjestan napredak u ovoj oblasti, ali je sada potrebno da se ubrzaju i intenziviraju ovi napori ka održivom razvoju za sve“, rekla je Sahakyan.

Ministar inostranih poslova BiH Elmedain Konaković istako je da je potrebno usmjeriti legislativu za tranziciju sa neobnovljivih u obnovljive izvore energije, što, kako je rekao, smatra ozbiljnim izazovom za vlasti u BiH u narednom periodu.

„Moramo na svim nivoima aktivno raditi kako bi omogućili bolju zakonsku platformu za energetsku tranziciju. Mogli ste vidjeti koliko su ratna dešavanja u svijetu potresla oblast energetike, i koliko je važno u takvim okolnostima biti vlastiti proizvođač energije“, poručio je Konaković.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je Energetski samit okupio najvažnije aktere iz oblasti energetike i predstavnike poslovne zajednice.

„Samit je odlične prilika da se na jednom mjestu, kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata diskutuje o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine. Približavanje EU podrazumijevaju ne samo prava, već i određene obaveze, koje smo preuzeli ugovorom sa Energetskom zajednicom“, rekao je Nikšić.

Foto-ilustracija: Pixabay (Bru-nO)

On je dodao daje Energetski samit prilika da relevantne institucije i stručnjaci iznesu prijedloge vezane za brojne teme iz energetske oblasti s kojima se već suočavamo ili o kojima ćemo morati razmišljati u skoroj budućnosti.

„Bosna i Hercegovina ima mnogo prednosti, ali i stručnih ljudi koji će izaći sa prijedlozima za maksimalno korištenje potencijala ali isto tako i za prestrukturiranje i prelazak na obnovljive izvore energije s ciljem zaštite životne sredine“, rekao je Nikšić

Energetski samit u BiH 2024 organizuju Vlada SAD putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i britanska ambasada Sarajevo.

Samit je okupio brojne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici, te predstavnike poslovne zajednice.

Primjetno je da samitu ne prisustvuju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske, kao ni predstavnici energetskog sektora i regulatornih tijela iz RS, iako su im, kako kažu organizatori, upućeni pozivi.

Izvor: CAPITAL.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti