ENERGETSKI PORTAL

Pasivna gradnja i stanovanje: Studentski domovi u Beču kao primjer energetske efikasnosti

Foto:(c) home4students

Energetski efikasna gradnja i stanovanje postaju sve važniji segmenti u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanja životne sredine. Nedavno održani stručni simpozij u austrijskoj prestonici je ponudio uvid u dostignuća, mogućnosti i granice ove oblasti, okupljajući stručnjake, akademike i praktičare iz različitih oblasti.

Jedno od značajnih dostignuća u ovoj oblasti je izgradnja prvog studentskog doma u Evropi u pasivnoj gradnji prije 19 godina u Beču. Od tada, još pet takvih domova je sagrađeno, čime je ne samo osigurana povoljnija i ekološki prihvatljivija opcija stanovanja za studente u smislu nižih troškova grijanja, već je postavljen i model za zaštitu životne sredine koji se može primijeniti i izvan granica Austrije.

Beč je najveći univerzitetski grad na njemačkom govornom području.

Studenti iz cijelog svijeta postaju ambasadori ekološke gradnje i stanovanja te jače svijesti o životnoj sredini. Zahvaljujući subvencijama, još uvijek je moguće osigurati dovoljno mjesta za stanovanje studenata.

Prvi studentski dom u pasivnoj gradnji u svijetu izgradila je Austrijska agencija za međunarodnu mobilnost i saradnju u obrazovanju, nauci i istraživanju (OeAD) 2005. godine u Beču.

Od tada su stvoreni drugi uspješni energetski efikasni pilot projekti poput „GreenHouse“ – kuća gotovo nulte energije – ili „Pop up Dorms“, prvi mobilni studentski dom na svijetu prema standardima pasivne gradnje. Danas u Austriji postoji osam energetski efikasnih (pasivnih ili pasivnih plus) OeAD studentskih domova, od kojih se šest nalazi u Beču. Uspješna kombinacija pristupačnog i održivog studentskog stanovanja u Beču je do danas međunarodni model.

Pročitajte još:

„U prosječnom studentskom domu u pasivnoj gradnji troši se znatno manje energije nego u konvencionalno izgrađenoj zgradi. Struja se ubacuje u mrežu putem solarnih sistema“, objasnio je Alfred Petritz, direktor građevinske kompanije MIGRA, koja je izgradila prvi studentski dom u Beču.

Strategija Smart Klima City Beč, koju su usvojile gradske vlasti Beča, predviđa da grad do 2040. godine potpuno odustane od fosilnih izvora grijanja. Nedavno u tu svrhu izmjenjen građevinski zakon postavlja ključne temelje za to. Ovo je najopsežnija izmjena zakona u vezi sa klimatskom zaštitom i prilagođavanjem klimatskim promjenama u Austriji.

Jedan od ključnih izazova je osigurati pristupačnost ovakvih rješenja za širu populaciju, kao i adekvatnu infrastrukturu za podršku ovim tehnologijama. Vrlo je važna saradnja između privatnog i javnog sektora kako bi se omogućilo daljnje napredovanje u ovoj oblasti.

Izvor: City of Vienna

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti