Beč planira da postigne klimatsku neutralnost do 2040.

Foto: (c) Stadt Wien/ David Bohmann

Austrijska prestonica je predstavila ambiciozan plan za postizanje klimatske neutralnosti do 2040. godine putem zamjene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije u zagrijavanju zgrada.

Bečki Plan grijanja 2040. predstavlja detaljnu strategiju koja uzima u obzir infrastrukturne i lokalne karakteristike grada kako bi omogućila glatku tranziciju prema održivom energetskom modelu. To takođe znači kraj za oko 600.000 trenutno ugrađenih plinskih kotlova za grijanje.

Definisane su tri kategorije područja u skladu s najboljim opcijama za grijanje: centralizovano daljinsko grijanje, lokalne toplotne mreže i individualne klimatski neutralne opcije.

Prva kategorija uključuje područja gdje se postojeće ili planirane mreže mogu iskoristiti za distribuciju toplotne energije iz obnovljivih izvora. Druga kategorija obuhvata područja koja su prikladna za razvoj lokalnih toplotnih mreža, što bi omogućilo zajedničko korištenje obnovljive energije unutar zajednice. Treća kategorija podrazumijeva područja koja su idealna za solarne panele ili geotermalne sisteme.

Pročitajte još:

Gradske vlasti planiraju investirati više od 30 milijardi eura u ovu tranziciju, ističući svoju odlučnost u borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti životne sredine. Gradonačelnik i ostali relevantni čelnici grada pozivaju na aktivno učestvovanje svih građana i institucija kako bi se postigli ovi važni ciljevi.

„Samo zajedničkim naporima možemo ostvariti klimatsku neutralnost do 2040. godine i obezbijediti pristupačnu, predvidljivu i održivu budućnost za sve građane“, istakao je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Ova inicijativa postavlja Beč kao međunarodnog lidera u planiranju klimatski neutralne energije.

Izvor: City of Vienna

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti