ENERGETSKI PORTAL

Predstavljena višejezična platforma “Toll4All”, putarina za sve zemlje regiona

Foto-ilustracija: Unsplash (Jose Fernandez)

Kroz Crnu Goru će se od sredine aprila, a auto-putevima kroz Hrvatsku od 15. maja prolaziti sa uređajem za elektronsku naplatu putarine Srbije. Putevi Srbije su na Kopaoniku predstavili platformu na kojoj će vlasnici TAG-ova moći da se registruju za putovanja bez zadržavanja na naplatnim rampama.

Višejezična platforma “Toll4All” – putarina za sve, ima za cilj da na jednom mjestu objedini sve zemlje regiona u jedinstvenu elektronsku naplatu putarine.

„U 2023. godini smo uspješno završili povezivanje i s ponosom mogu da kažem da sistem s blizu 50.000 korisnika jako dobro funkcioniše. Sa nenaplativošću vozila koja je u promilima 0.001, mogu da najavim da bi sistem sa Hrvatskom počeo da radi od 15. maja ove godine, a Crna Gora za nekih mjesec dana najkasnije”, najavljuje Darko Savić iz sektora naplate putarine JP Putevi Srbije.

Sve zemlje regiona u jedinstvenoj naplati

Iskustvo je pozitivno za sve korisnike elektronske naplate putarine u Makedoniji, ističe Kiril Karkalešev, rukovodilac Sektora za održavanje i naplatu putarine.

„Namalili smo zastoje koje smo imali na putarine u ljetnom periodu, zgolemili smo broj prolaska tako da sve reakcije su mnogo pozitivne“, navodi Karkalašev.

Prošle godine Srbija je potpisala protokole o saradnji sa Hrvatskom i Crnom Gorom i prema riječima upućenih trenutno tehnički timovi rade na primjeni sistema.

„Čini mi se da smo negdje na pragu samog rješenja. Ja očekujem da ćemo svi zajedno iskazati spremnost i zainteresovanost i da ćemo donijeti konačne odluke po ovom pitanju. I da ćemo moći da uspostavimo sistem jedinstvene naplate u cijelom regionu što je svakako imperativ ovog današnjeg sastanka“ naglašava Nedeljko Ćorić, direktor Auto-putevi Republike Srpske.

Dušan Čorlija, tehnički direktor Monteputa ukazuje da je evropska praksa i težnja u regionu da se, kako kaže, uvežu da u svakoj oblasti u kojoj je moguće, olakšaju korisnicima i građanima funkcionisanje i u korišćenju autoputeva.

Koje su prednosti elektronske naplate

Prednost elektronske naplate putarine ogleda se u bržem prolasku kroz naplatne stanice, lakšu kontrolu protoka sredstava i manje radnika na naplatnim rampama.

Kada je 2012. počela elektronska naplata putarine u Srbiji je bilo oko 2.000 korisnika, danas ih je 783 hiljade, od čega je 50 hiljada registrovano za korišćenje taga u Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Očekuje se da će aktivacijom platforme Toll4All njih biti mnogo više.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti