ENERGETSKI PORTAL

Prenj će uskoro biti proglašen zaštićenim područjem

Foto: Federalno ministarstvo životne sredine i turizma

Federacija BiH i Grad Konjic udružili su snage kako bi zaštitili prirodno bogatstvo i povećali zaštićenu teritoriju u Bosni i Hercegovini. U cilju ostvarivanja Federalne strategije životne sredine i strateških dokumenata Grada Konjica, obje strane su se složile da uspostave zaštićeno područje “Prenj”.

Ova planina predstavlja važan prirodni biser koji zahtijeva zaštitu i moderno upravljanje. Osim što će očuvati prirodne ljepote, zaštićeno područje Prenj ima ogroman potencijal za turizam. Vlada Federacije BiH već je izdvojila 250.000 KM u budžetu za ovu inicijativu.

Zbog toga su Nasiha Pozder, federalna ministarka životne sredine i turizma i Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica potpisali na Tisovici u blizini bivka „Divova kuća“, u području planine Prenj, Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje novog zaštićenog područja „Prenj“.

„U skladu s međunarodnim konvencijama, Bosna i Hercegovina ima obavezu povećati procenat zaštićenih područja i tu je područje planine Prenj odlična prilika, ali i obaveza da djelujemo za buduće generacije. Ovo područje je veliki potencijal i za turizam i drago mi je da smo naišli na pravog partnera u Gradu Konjicu koji razumije naša nastojanja i želi na svojoj teritoriji uspostaviti zaštićeno područje na Prenju“, izjavila je Pozder.

Pročitajte još:

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, istakao je takođe zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo životne sreine i turizma prepoznalo Prenj kao važan prirodni biser kojeg treba zaštiti, kao i dobru saradnju s ministricom Pozder.

„Konjic je prepoznatljiv po prirodnom blagu, od Neretve, kanjona Rakitnice, Visočice, Bitovnje, Zec planine i drugih ljepota, a Prenj je oduvijek za nas posebna planina, naš amblem. Naš zajednički cilj je da se donese Zakon o proglašenju zaštićenog područja Prenj te će biti veliki zalog za naš grad i buduće naraštaje i drago mi je da smo poduzeli ovaj važan korak ka tom cilju“, izjavio je Ćatić.

Potpisivanje Memoranduma upriličeno je u sklopu obilježavanja 642. godišnjice od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima, Dana grada Konjica.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti