ENERGETSKI PORTAL

Mještani brane kanjon rijeke Duboke i čuveni vodopad Skakavac

Foto: Srd Kotor Varoš/Facebook

U mjestu Duboka kod Kotor Varoša održan je protestni skup protiv izgradnje male hidroelektrane na rijeci Duboka.

Oko dvije stotine mještana i aktivista poručili su da neće dozvoliti uništavanje rijeke.

„Mi smo uporni i odlučni. U stanju smo stati pred bagere, mašine i ne dati rijeku. Neka nas hapse ali ne mogu preko nas“, poručili su iz Koalicije za zaštitu rijeke Duboke.

Tomo Dubočanin, predsjednik Kolacije za zaštitu rijeke Duboke, izjavio je da će tražiti odgovornost svih koji su učestvovali u kreiranju brojnih nepravilnosti koje su pratili postupak za izdavanje ekološke i građevinske dozvole. On je naglasio da investitor planira dovesti cijevi na 200 metara od poznatog vodopada.

Petar Trivunović iz Planinarskog društva „Mehanizam“ obratio se prisutnima i naglasio da umjesto uništavanja rijeke ovo mjesto ima veliki turistički potencijal.

Pročitajte još:

„Nama ovdje dolazi nekoliko hiljada turista godišnje, a svake godine ovdje se okuplja oko 200 planinara i napravili smo Planinarski dom na Grabovačkoj rijeci i povezali stazama. Učestvovali smo u velikom projektu Via Dinarica koji ima budućnost, to je staza koja povezuje sve ljepote ovoga kraja sa stazama u čitavoj Bosni i Hercegovini“, istakao je Trivunović.

Prema riječima ekologa ukoliko dođe do izgradnje male hidroelektrane može doći do devastacije rijeke i njenog korita.

Rijeka Duboka je važna pritoka rijeke Vrbanje, u njenom kanjonu se nalaze dva vodopada, Skakavac i Pod kotlom.

Vodopad Skakavac i kanjon rijeke Duboka je predviđeno da bude zaštićeno područje, kako je predviđeno Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske.

Firma „DSM Elektrus“ iz Kotor Varoša 2017. godine dobila je ekološku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane od 249 kilovata.

Izvor: Impuls

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti