ENERGETSKI PORTAL

Radionica o novoj regulativi EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika – CBAM

Foto-ilustracija: Pixabay (Mira Cosic)

Privredna komora Republike Srpske 26. jula sa početkom od devet časova, organizuje radionicu posvećenu novoj regulativi EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika – CBAM i popunjavanju izvještaja.

Cilj radionice je sticanje saznanja o osnovnim principima dekarbonizacij, upoznavanje sa zahtjevima i obavezama za domaće kompanije koje proističu iz evropskog propisa CBAM, upoznavanje sa sadržajem preporučenog obrasca CBAM izvještaja, izvorima podataka, načinima obračuna i prikupljanja podataka o emisijama ugljenika, radi osposobljavanja za samostalnu pripremu izvještaja.

„Radionica je interaktivnog tipa, odnosno nudi mogućnost postavljanja pitanja predavačima uz aktivan rad na popunjavanju tabela. Neophodno je ponijeti laptop za praktičan rad tokom radionice“, naveli su iz Privredne komore RS.

Radionica je besplatna za sve učesnike, a prijave se vrše najkasnije do 25.06.2024. godine.

Evropska komisija je 2023. godine usvojila Uredbu o mehanizmu prekograničnog prilagođavanja cijene ugljenika 2023/956 (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), koja se odnosi na određenu robu iz sljedećih sektora: gvožđe/čelik, aluminijum, cement, vještačka đubriva, električna energija i vodonik. Prelazni period je započeo 1. oktobra 2023. godine, dok se puna primjena očekuje od 1. januara 2026. godine.

Tokom prelaznog perioda kompanije iz EU, uvoznici roba obuhvaćenih CBAM uredbom (tzv. CBAM deklaranti) imaju obavezu da kvartalno izvještavaju Evropsku komisiju o uvezenoj količini CBAM robe, ukupnim ugrađenim direktnim i indirektnim GHG emisijama i eventualnoj cijeni ugljenika plaćenoj u zemlji proizvodnje, dok kompanije van EU koje proizvode i izvoze u EU ovu robu moraju da mjere i izračunavaju direktne i indirektne emisije i o tome obavještavaju svoje partnere u EU.

Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon +387 51 493 138. Kontakt osoba je Sonja Milinčić (sonjam@komorars.ba), a program je dostupan ovdje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti