Srbija na putu ka energetskoj tranziciji uz podršku EU

Foto-ilustracija: Unsplash (robin-sommer)

U cilju ubrzanja približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, predviđen je paket finansijske pomoći od šest milijardi eura u naredne četiri godine.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, iz tog razloga sastala se sa ambasadorom EU u Srbiji, predstavnicima Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija, kako bi predstavila energetske planove naše zemlje.

Pomenuti planovi obuhvataju diversifikaciju izvora gasa i nafte, revitalizaciju hidroelektrana, solarnu energiju i jačanje gasne infrastrukture za zeleni vodonik. Do kraja decenije trebalo bi da Srbija dobije novih 2.000 megavata kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, tri nove gasne interkonekcije kapaciteta tri milijarde kubika gasa i sveukupno jačanje gasne infrastrukture, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije. Kako je navela, Srbija je prošle godine uspješno sprovela najveće aukcije za dodjelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u regionu, koje će obezbijediti milijardu evra novih investicija iz privatnog sektora, a usvojen je i trogodišnji plan aukcija.

Podrška EU je ključna za zelenu tranziciju i čišće izvore energije. Resorna ministarka pojasnila je da Srbija trenutno nema pristup fondovima EU za pravednu tranziciju, što čini ključan dio razgovora o podršci, s obzirom na zavisnost od uglja.

Predstavnici EU izrazili su spremnost za dalju podršku, naročito u energetskom sektoru, koji je prioritet za EU. Odobreno je 31,2 miliona eura za izgradnju vjetroelektrane Kostolac i 16,1 milion eura za rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana.

Od 2000. godine, EU je najveći donator u energetskom sektoru Srbije, sa ulaganjima većim od milijardu evra, a 2023. godine Paket energetske pomoći iznosio je 165 miliona eura zbog posljedica energetske krize.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti