Tulipan „Banja Luka“ proslavio grad na Vrbasu u svijetu

Foto: Energetski portal

Vrsta tulipana crveno-žute boje pod nazivom „Banja Luka“ atrakcija je grada na Vrbasu, a vjerovatno i jedan od razloga zašto mnogi kažu da je grad najljepši u proljeće.

Ova vrsta cvijeta poznata je u cijelom svijetu, a razvijena je davne 1974. godine pod rukovodstvom poznatog cvjećara i nekadašnjeg rukovodioca u preduzeću „Cvjećar“ Petra Đurića. On je lukovice proizvodio za Holandsku firmu, dok su 70-tih godina polja tulipana bila i u Trnu.

„Banja Luka“ je napravljena ukrštanjem dvije boje sorte Apeldorn, crvene i žute. Nakon toga cvijet je uzgajan u Holandiji za evropsko i svjetsko tržište, te je tako ostalo do danas. Ovu vrstu možete naći na svakom kontinentu od Amerike do Kine pod nazivom „Banja Luka“.

Pročitajte još: 

Jelena Đukić, kćerka poznatog cvjećara rekla je ranije da su joj u istorijskom Muzeju tulipana u Amsterdamu potvrdili da je ova vrsta poznata u cijelom svijetu, te da u Holandiji postoje nepregledne plantaže predivne crveno-žute „Banja Luke”.

Banjalučki tulipan kao i svi ostali tulipani namijenjen je za vanjsku proizvodnju, a visine je 30 do 35 centimetara s cvijetom, te uglavnom služi za vanjsku dekorativnu formu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti