U BiH smanjen i izvoz i uvoz meda

Foto-ilustracija: Pixabay/fancycrave1

Vrijednost izvoza meda iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosila je 240,9 hiljada KM, što je 20,3 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz meda je smanjen i količinski za 44,4 odsto jer je u 2023. izvezeno 6,9 tona, a u 2022. godini 12,5 tona, dok je uvoz iznosio 468,8 tona.

Med se iz BiH u prošloj godini u najvećem dijelu izvozio u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein. U tom periodu, vrijednost uvoza meda iznosila je 3,5 mil KM, što je 25 odsto manje u odnosu na 2022. Uvozna tržišta bila su Hrvatska, Turska, Srbija, Sjeverna Makedonija i Novi Zeland.

Ukupan promet spoljnotrgovinske razmjene meda u 2023. godini iznosio je oko četiri miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 0,06 odsto.

Pročitajte još: 

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH naveli su ranije da je prosječna jedinična vrijednost uvoznog meda iz Turske po kilogramu iznosila 4,6 KM, dok je prosječna jedinična vrijednost izvoza iz BiH u Saudijsku Arabiju iznosila 19,7 KM po kilogramu, te da to povlači pitanje kakav se to med uvozi i šta konzumiraju građani BiH.

BiH raspolaže izvanrednim prirodnim resursima koji su osnov za razvoj pčelarstva, što ukazuje na ogromne potencijale ove privredne djelatnosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti