MT-KOMEX BH – Regionalni akter za solarnu energiju

Foto: EP

Nakon sto hiljada postavljenih solarnih panela u Srbiji, kompaniji MT-KOMEX bilo je sasvim prirodno da sljedeći korak bude širenje poslovanja u regionu. Sa značajnim iskustvom u izgradnji solarnih elektrana – više od 200 njih, i instaliranom snagom od preko 100 megavata, ojačala je svoje prisustvo otvaranjem kompanije MT-KOMEX BH u Bosni i Hercegovini.

Kompleksne zakonske regulative i procedure za izgradnju, koje se razlikuju u različitim administrativnim dijelovima BiH, uključujući Federaciju BiH i Republiku Srpsku, veliki su izazov za sve koji žele da grade solarne elektrane. Radoslav Marić, direktor MT‑KOMEX BH d.o.o, ističe ovo kao ključni izazov i dodaje da je neophodna harmonizacija zakona i praksi u skladu sa regionalnim trendovima, navodeći primjere Republike Srbije i Hrvatske koje su usvojile zakone o korištenju obnovljivih izvora energije.

– Kada je riječ o samom poslovanju, odlučili smo se za rad po principu ‘ključ u ruke’, što u Bosni i Hercegovini predstavlja značajnu podršku potencijalnim investitorima, a upravo po tom principu posluje MT-KOMEX BH – ističe Marić.

Od izrade projekta za elektranu, ishodovanja dozvola, dopremanja potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do lokacije, zatim montaže i instaliranja panela renomiranih proizvođača, postavljanja invertera i ostale potrebne infrastrukture, i na kraju provjere spremnosti za puštanje u rad – sve su to faze koje su sadržane u frazi ‘ključ u ruke’ i koje su stoga odgovornost cijelog tima.

U FOKUSU:

Projekat kojim će se kompanija predstaviti i pokazati kako ovo u praksi funkcioniše jeste debitantski projekat u BiH – Fotonaponska elektrana (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu.

U ovom slučaju će investitor, Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo, dobiti potpuno funkcionalno postrojenje pozicionirano na oko 900 metara nadmorske visine, na površini od oko 8.200 m2 (0,82 hektara), za koje se očekuje da će godišnje proizvoditi oko 1.411 MWh energije. 

Foto: EP

Zemlje u regionu imaju značajan potencijal kada je riječ o energiji sunca, ali je ipak skroman postotak električne energije koja dolazi iz ovog izvora, još uvijek. Slično kao u Srbiji, hidroelektrane poboljšavaju energetsku sliku kada je u pitanju električna energija koja stiže iz čistih izvora u BiH, ali su ipak termoelektrane još uvijek glavni proizvođači struje. Međutim, prema nekim procjenama, zemlja ima između 1.500 i 2.200 sunčanih sati godišnje, što je dobar podticaj da se radi na unapređenju solarne energije. Bosna i Hercegovina na jugu zemlje dostiže i preko 2.300 sati godišnjeg prosjeka, dok jedini grad ove zemlje s izlazom na Jadransko more, Neum, ima u prosjeku 2.600 sunčanih sati po godini, govore nam podaci.

Zemlje u regionu, dakle i BiH i Srbija, imaju veći broj sati sunčevog zračenja nego mnoge druge evropske zemlje, a najbolji uslovi su u jugoistočnom dijelu Srbije, pa tako i južnim dijelovima BiH. Takođe, postoje velike površine koje nisu iskorištene, a koje bi se mogle efikasno iskoristiti za postavljanje solarnih panela, a u to su uključeni i planinski i brdoviti dijelovi po kojima je Bosna i Hercegovina prepoznatljiva.

MT-KOMEX BH trenutno radi na razvoju velikih ideja i projekata, koji će dalje afirmisati kompaniju kao lidera u području obnovljivih izvora energije, ali ovoga puta i u regionu, doprinoseći tranziciji ka održivoj i ekološki odgovornoj budućnosti energetskog sektora.

Priredila: Milica Vučković

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti