U Sarajevu održana zimska škola o energetskoj tranziciji

Foto: Vlada FBiH

Međunarodna „Zimska škola o energetskoj tranziciji“ svečano je otvorena u petak na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

„Zimsku školu o energetskoj tranziciji“ otvorila je Erin E. McKee, pomoćnica administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju zajedno sa Jasnom Duraković, ministarkom obrazovanja i nauke Federacije BiH, Vedranom Lakićem, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije i  Melihom Baši, dekanom EFSA.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke naveli su da ova škola predstavlja jedinstvenu priliku za studente i sve zainteresovane strane da prodube svoje znanje i razviju kompetencije u jednoj od najaktuelnijih oblasti današnjice.

Energetska tranzicija nije samo tehničko pitanje, već i ekonomsko, društveno i političko, ali i pitanje svih nas i našeg načina života, što zahtijeva multidisciplinarni pristup. Takođe, moram naglasiti da je jedna od prvih odluka koju sam donijela kao ministarka bila da uvrstim u prioritete rada Ministarstva zelenu agendu i energetsku tranziciju, jer ove teme trebaju biti tretirane kako kroz obrazovanja, tako i kroz nauku“, rekla je Jasna Duraković, ministarka obrazovanja i nauke Federacije BiH.

Ministarka Duraković se ovom prilikom zahvalila Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) za dugogodišnju saradnju, kao i Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na organizaciji ove izuzetne prilike za učenje i razmjenu znanja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti