Više punjača preduslov za dekarbonizaciju saobraćaja u EU do 2030.

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Za uspješnu dekarbonizaciju saobraćaja nije dovoljno samo povećati prodaju ekoloških vozila već je podjednako važno ulaganje u infrastrukturu koja će vozačima omogućiti nesmetano funkcionisanje.

Nedovoljan broj punjača za električna vozila predstavlja veliki problem za Evropsku uniju koja je zbog toga u opasnosti da ne ispuni ciljeve za smanjenje emisija ugljen-dioksida do 2030. godine, upozorava Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Novi izvještaj koji je objavila ACEA ukazuje na alarmantan jaz između trenutne dostupnosti javnih punjača za električne automobile u EU i onoga što je potrebno za uspješnu dekarbonizaciju saobraćaja.

Disproporcija je vidljiva i kada je riječ o broju prodatih automobila i broju instaliranih punjača. Prodaja električnih automobila u EU porasla je tri puta brže od postavljanja punjača između 2017. i 2023. godine.

ACEA procjenjuje da će do 2030. godine Evropskoj uniji biti potrebno 8,8 miliona punjača da bi ostvarila svoje ciljeve za smanjenje emisija iz saobraćaja. Da bi se to postiglo, biće potrebno instalirati 1,2 miliona punjača godišnje (ili preko 22.000 nedeljno) – osam puta više od trenutne godišnje stope instaliranja.

Prošle godine je širom EU instalirano nešto više od 150.000 javnih punjača (manje od 3.000 nedeljno), a sada ih je ukupno oko 630.000.

„Potrebno nam je masovno usvajanje električnih automobila u svim zemljama EU da bismo postigli ambiciozne evropske ciljeve smanjenja CO2. Ovo se neće dogoditi bez široke dostupnosti javne infrastrukture za punjenje u cijelom regionu“, izjavila je generalna direktorka ACEA-e, Sigrid de Vris.

Pročitajte još:

Broj elektropunjača sve važnije pitanje za Srbiju

Iako još uvijek ne može da se mjeri sa razvijenijim evropskim zemljama, broj automobila na električni pogon u Srbiji raste. Stručnjaci iz ove oblasti predviđaju da bi iduće godine na putevima Srbije moglo da bude 4.000 vozila na baterije, a raste i broj elektropunjača.

Prema podacima dostupnim na sajtu JP “Putevi Srbije”, na glavnim putnim pravcima u Srbiji trenutno je postavljeno osam elektropunjača za DC i AC punjenje.

Ovo je posebno važno kako za domaće vlasnike električnih automobila, tako i za vozače u tranzitu koji neće imati problem da nađu punjač.

Usluga punjenja električnih automobila na postojećim punjačima je za sada besplatna, a u pripremi je zakonska regulativa za uvođenje naplate za sve korisnike, piše na sajtu JP “Putevi Srbije”.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti