ENERGETSKI PORTAL

Za uređenje plovnog puta na koridoru rijeke Save grant od 16 miliona KM

Foto: Energetski portal

Sporazum o grantu u iznosu od osam miliona eura, odnosno oko 16 miliona KM, namijenjem za finansiranje uređenja plovnog puta na koridoru rijeke Save, a potpisao ga je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH i Kristofer Šeldon,  šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

Ovim projektom će se unaprijediti zaštita od poplava i poboljšati prekogranična saradnja u oblasti voda na koridorima Save i Drine, a prva faza podrazumijeva deminiranje desne obale Save.

Grant je odobrio Investicioni okvir za Zapadni Balkan, i njime će upravljati Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Projekat će se provoditi uz podršku Ministarstva komunikacije i transporta BiH.

Dosadašnja ulaganja Svjetske banke u Bosni i Hercegovini iznose preko 2,5 milijardi dolara kroz 124 finansirana projekata.

Pročitajte još:

Trenutni portfolij Svjetske banke iznosi 558,11 milion dolara u 14 finansiranih projekata.

Grant je namjenjen za finansiranje uređenja plovnog puta na koridoru rijeke Save, što podrazumijeva i deminiranje desne obale te predstavlja prvu fazu.

Ulaganja Svjetske banke u BiH odnose se na finansiranje širokog spektra sektora kao što su transport, gasifikacija, deminiranje, stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, javni radovi, poljoprivreda i mikro-finansiranje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti