ENERGETSKI PORTAL

Okupljen tim stručnjaka za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Foto-ilustracija: Wikipedia (Julian Nyča)

Kako bi se rješio problem u vezi s cvjetanjem algi i promjenama u vodi Jablaničkog jezera, Nasiha Pozder, federalna ministarka životne sredine i turizma sazvala je radni sastanak s akademskim i stručnjacima iz institucija. Cilj sastanka je utvrđivanje razloga ovakvih pojava, ne samo u Jablaničkom jezeru, nego i potencijalno i na drugim jezerima, poput Ramskog, jezera Modrac, Grabovica i drugih.

U rješavanje ovih i sličnih izazova uključeni su univerziteti i fakulteti, kao i institucije koje se u svom radu bave ovom tematikom, ili imaju obavezu – nadležnost za ova pitanja.

Sastanku su pored predstavnika federalnih ministarstava životne sredine i turizma, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prisustvovali dekan Nusret Drešković i prof. dr. Samir Đug s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Anita Dedić s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i vaspitnih nauka Univerziteta u Mostaru te prof. dr. Sanel Riđanović s Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Online su se pridružili i Dalibor Lasić iz Agencije za sliv Jadranskog mora i prof. dr. Svjetlana Stanić Koštroman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Stručnjaci su istaknuli da do cvjetanja algi na jezerima može doći uslijed nekoliko faktora, uključujući neprečišćene komunalne vode, industriju, poljoprivredu, stočarstvo i ribolovstvo te klimatske promjene. Ovaj problem nije nov i nije ograničen samo na Jablaničko jezero, slične promjene su se dešavale i na jezeru Grabovica, te na Ramskom jezeru.

Pročitajte još:

Kako bi se sistemski pristupilo rješavanju ovog problema, zaključeno je da se formira interresorna radna grupa. Ova grupa će se sastojati od stručnjaka s javnih univerziteta u Federaciji BiH, a njen zadatak će biti osmišljavanje cjelovitog projekta rješavanja problema, uključujući istraživanja i predlaganje kratkoročnih i dugoročnih mjera.

Federalno ministarstvo životne sredine i turizma je uputilo dopise univerzitetima da predlože stručnjake u radnu grupu, te će osigurati koordinaciju u rješavanju ovih izazova.

,,Mnogo faktora utiče na cvjetanje algi i slučajevi poput nedavnog u Jablaničkom jezeru su se dešavali i nažalost će se dešavati i u budućnosti, prema riječima stručnjaka sa kojima sam danas razgovarala. Međutim, sasvim sigurno možemo i trebamo pratiti stanje, raditi istraživanja na osnovu kojih će se definirati preporuke i inicirati mjere, posebno u vodama na koje čovjek utiče, da li ispuštanjem materija ili nemarom. Želimo sistemska i stručna rješenja, a u tome nam ljudi iz respektabilnih akademskih institucija itekako mogu pomoći”, izjavila je ministarka Pozder.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti