ENERGETSKI PORTAL

Afrička kuga na farmi sa skoro 1.000 svinja u Dvorovima 

Foto-ilustracija: Pixabay (Michael Strobel)

Virus afričke kuge svinja ponovo je registrovan na području Semberije. Virus je potvrđen na velikoj farmi koja u uzgoju ima skoro 1.000 svinja. Tim Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” uradiće epidemiološki izvještaj. U toku su i inspekcijske kontrole. Eutanazija zaraženih životinja počeće sutra ujutro, ali još nema podataka gdje će biti zbrinute, jer gradske vlasti Bijeljine nisu obezbijedile stočno groblje.

Afrička kuga svinja ponovo je potvrđena u Bijeljini na farmi sa 380 krmača i 600 prasadi u selu Dvorovi.

“Danas je doneseno rješenje o proglašenju zaraženog područja od tri kilometra i ugroženog područja od 10 kilometara u Bijeljini, a Ministarstvo poljoprivrede je prije desetak dana donijelo mjeru zabrane prometa svinja na stočnim pijaca jer ih je struka prepoznala kao mjesta gdje se vrši ilegalan promet životinja”, rekao je pomoćnik ministra za resor veterinarstva Negoslav Lukić.

On je naveo da će sve životinje na farmi gdje je potvrđena svinjska kuga biti eutanazirane i konstatovao da Bijeljina i dalje nema obezbijeđeno stočno groblje, što je obaveza svake lokalne uprave u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

“Nažalost, stočna groblja nisu obezbijeđena u Bijeljini. Postoje dvije lokacije za koje mi je rečeno da će na jednoj od njih biti zbrinute eutanazirane životinje”, rekao je Lukić.

Lukić je naveo da je Republiku Srpsku afrička kuga svinja do sada koštala 25 miliona KM direktne štete, kao posljedica neodgovornog ponašanja ljudi, odnosno zbog ilegalnog prometa životinja.

Pročitajte još:

Pomoćnik ministra za veterinarstvo je ponovo uputio apel farmerima da podignu na najviši nivo odovornost i sprovođenje biosigurnosnih mjera.

Lukić je rekao da su kontrolisani restorani, objekti koji nisu odobreni za klanje životinja, a u kojima se vrši klanje bez nadzora i pregleda, kao i promet životinja.

Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” naveo je da je od Gradske uprave Bijeljina zatraženo da pripremi sve aktivnosti i resurse koji su potrebni.

“To je u njihovoj nadležnosti. Dakle i mehanizaciju i ljudstvo i lokacije na kojima će se vršiti eutanazija životinja”, rekao je Knežević.

Posljednji slučaj afričke kuge svinja na području Semberije zabilježen je 12. januara.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti