Njemačka – Odlični rezultati i ambiciozni ciljevi za energiju vjetra – šta je prepreka

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Razvoj kopnenih kapaciteta energije vjetra u Njemačkoj prošle godine bio je dvostruko veći nego u godinama od 2018. do 2022. godine.

Tome je doprinijela reforma dozvola, jer se sada odobrava znatno veći broj novih projekata nego prethodnih godina. Osim toga, Vlada donosi dobre odluke o ulaganjima u infrastrukturu, koja je važna za podršku razvoju ove energetike.

Kako se navodi na sajtu WindEurope, Njemačka planira provesti aukcije za izgradnju vjetroagregata na kopnu snage od skoro 15 GW. Poređenja radi, ovo je veći kapacitet od svih evropskih zemalja zajedno izgrađenih 2023. godine.

Svezna agencija za mreže Bundesnetzagentur (BNetzA) donijela je ovu odluku upravo zahvaljujući boljim uslovima za izdavanje dozvola. Njemačka je rigorozno implementirala hitne propise Evropske unije o dozvolama, uzimajući u obzir pojam premošćivanja javnog interesa za projekte energije vjetra.

U tom kontekstu, to znači da će projekti energije vjetra biti odobreni i ako postoje određene prepreke ili primjedbe koje se tiču ​​javnog interesa, kako bi se postigli ciljevi razvoja ove energije. Rečeno je da će ovaj princip otključati projekte vjetroelektrana na kopnu koji bi inače bili zaglibljeni u pravnim postupcima.

Pročitajte još:

Takve odluke su i prošle godine donijele dobre rezultate, s obzirom da je Njemačka odobrila 7,5 GW i time ostvarila povećanje od više od 70 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Pored kopnenih, planirano je da se organizuju i aukcije za morske vjetroturbine za 8 GW, a već je otvorena prva aukcija za 5,5 GW.

Foto-ilustracija: Unsplash (Harry Cunningham)

Podsjetimo, nedavno je objavljeno da će energija vjetra u Njemačkoj premašiti udio uglja 2023. godine. Nadalje, obnovljivi izvori energije su činili 56 odsto ukupne proizvedene električne energije, od čega je 31 odsto energija vjetra.

Kada je riječ o dobrim odlukama Vlade koje podržavaju razvoj neophodne infrastrukture, Vlada će doprinijeti proširenju 30 hektara obalnog terminala za teške terete u luci Kukshafen. Ovo je značajno jer omogućava uvoz velikih komponenti vjetrogeneratora iz južne Evrope i drugih dijelova svijeta, navodi se na sajtu WindEurope.

Međutim, potrebni su dodatni napori da se razvije lučka infrastruktura uzimajući u obzir planove Njemačke da proširi energiju vjetra na kopnu. Pored toga, trebalo bi raditi i na razvoju unutrašnje infrastrukture i proširenju puteva, kao i na bržem dobijanju dozvola za transport.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti