Objavljen Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu

Foto-ilustracija: Pixabay (Ilona Ilyés)

Vlada Federacije BiH usvojila je Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih ovogodišnjim federalnim budžetom, u iznosu od 175.000.000 KM, navodi se u saopštenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za novčane podrške u biljnoj proizvodnji obezbijđeno je 27.540.000 KM. Kako je saopšteno, programom novčanih podrški zadržane su sve mjere iz prošlogodišnjeg programa s tim što su na osnovni iznos od 500 KM po hektaru uvedeni dodaci za osnovno plaćanje kao strateški važne proizvodnje, dodatak za dizel gorivo (100 KM) te dodatak za organsku proizvodnju (200 KM) u zavisnosti da li se radi o biljnoj ili animalnoj proizvodnji.

Uvedena je i podrška u iznosu od jedan milion KM za proizvodnju merkantilnog krompira te je izdvojen kukuruz u zrnu iz mjere stočna žita, kao strateška kultura za animalnu proizvodnju.

PROČITAJTE JOŠ:

Iznos od 97.600.000 KM predviđen je za animalnu proizvodnju, a određeno je povećanje iznosa novčanih podrški za neke proizvodnje kao što su rasplodne junice, tovne svinje, slatkovodnu i morsku ribu, izvorne zaštićene pasmine životinja, kao i korekcija maksimuma za određene proizvodnje.

Preostala sredstva u visini od 49.360.000 KM usmjerena su za strukturne mjere u okviru modela ruralnog razvoja i modela ostalih vrsta podrški kao što su mjere za povećanje konkurentnosti i zaštitu ruralnog okoliša.

Ovi projekti finansiraju se i putem kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH za koju je Federalno ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo iznos od 5.000.000 KM.

Za navedene mjere dodatnu podršku do 10 odsto iznosa prihvatljivih troškova investicije mogu ostvariti poljoprivredna gazdinstva i obrti u vlasništvu poljoprivrednika sa troje i više djece (podrška natalitetnoj politici), mladi poljoprivrednici i žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva, odnosno poljoprivredna gazdinstva locirana iznad 600 metara nadmorske visine, saopštilo je ministarstvo.

Mjere iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu trebaju doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i povećanju obima korištenja poljoprivrednog zemljišta s ciljem jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu, te povećanju ponude domaćim poljoprivrednim proizvodima uz poboljšanje kvaliteta zdravstvene i higijenske ispravnosti proizvoda u skladu sa zahtjevima potrošača.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti