ENERGETSKI PORTAL

Afrička toplotna masa i pijesak iz Sahare ovog proljeća dominiraju u BiH

Foto: Energetski portal

Iznad većeg dijela BiH od juče se nadvio saharski pijesak, pa iako je vrijeme proljećno boravak vani nije baš ugodan jer se sunce ponegdje jedva probija.

Mnogi građani oko ove pojave traže teoririju zavjere, ali struka kaže da je riječ o sasvim normalnoj pojavi.

„Sam po sebi saharski pijesak je prirodna pojava koja se dešava sve učestalije posljednjih godina, ali se dešavala i u prošlosti, samo što joj se nije ovoliko davalo pažnje“, napisao je meterolog Nedim Sladić na društvenim mrežama i dodao je normalno da pijesak pokupi čestice oko termoelektrana i ostalih pogona.

Pročitajte još:

On je najavio premještanje fronte preko BiH u večernjim satima ponedjeljka s kojom će se preuranjeni talas proljetne vrućine okončati, ali za naredni vikend prognozira ponovo isto vrijeme.

“Odlazak ovog gosta prognoziramo s napredovanjem hladne fronte sa sjeverozapada koja će donijeti padavine u noći na utorak. Tada će uslijediti pad koncentracije pijeska i vlažno deponovanje aerosola na tlo, što će pozdraviti naše zemljište, ali ne i prozori i limeni ljubimci. Od utorka ponovo ćemo vidjeti čisto plavo nebo. Poslije trenutne, nova pošiljka vrlo tople zračne mase sa sjevera Afrike izgledna je već idućeg vikenda“, naveo je on, a da li će nas sa novim temperaturnim rekordom stići ponovo i pijesak iz Sahare vidjećemo vrlo brzo.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti