ENERGETSKI PORTAL

BiH zaostaje u oblasti zaštite životne sredine na putu ka EU

Foto-ilustracija: Wikipedia (Ante Perkovic)

Udruženje Eko Forum Zenica u saradnji sa udruženjima iz Partnerstva 27 i mreže Eko BiH predstavilo je Izvještaj iz sjene: “Poglavlje 27 – procjena napretka u oblasti zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini”. Izvještaj je između ostalog je pokazao, da u pogledu implementacije zakonodavstva životne sredine u Bosni i Hercegovini i nema konkretnog napretka, te da BiH u ovom pogledu zaostaje na svom putu prema Evropskoj Uniji.

Izvještaj u svom trećem izdanju obuhvata presjek stanja usklađivanja i primjene zakona u oblasti životne sredine  za period 2022-2023 godinu, a pokriva oblasti horizontalnog zakonodavstva, zaštite prirode, voda, kvaliteta vazduha, industrijskog zagađenja, klimatskih promjena, buke. Po prvi put obuhvaćene su ključne oblasti kao što su otpad i hemikalije, a fokus svih oblasti je na ekološkim politikama i zakonodavstvu entiteta BiH i Brčko distrikta.

Majda Ibraković, koordinatorica projekta i izvještaja iz sjene kazala je da ovaj dokument rezultat i doprinos kontinuiranog zajedničkog rada stručnih saradnika i ekoloških organizacija iz Partnerstva 27, kojeg čine: Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, Aarhus centar u BiH iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Nova agenda za razvoj iz Sarajeva i Dinarica iz Mostara. Izvještaj prati zaključke Evropske komisije iz najnovijeg izvještaja o napretku iz 2023. godine koji obuhvata i Poglavlje 27 – živontnu sredinu i klimatske promjene.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ezra Jeffrey-Comeau)

“Uprkos novinama u vidu usvojenih strategija  i legislative u oblasti zaštite okoliša, zaključci nažalost ni ovaj put nisu stanovito drugačiji u odnosu na prethodna dva izvještaja. Porazna je činjenica da civilno društvo koje se bavi zaštitom okoliša u BiH iz godine u godinu ponavlja jednostavan zaključak odnosno preporuku da se usklađeno zakonodavstvo u oblasti životne sredine mora implementirati u praksi.”, kazala je Majda.

Ratko Pilipović, pravnik i  autor oblasti horizontalnog zakonodavstva iz Centra za životnu sredinu kazao je da je ova oblast u većoj mjeri transponovana, ali da su ostale ključne stvari u kvalitetnoj zaštiti životne sredine.

Pročitajte još:

“Ovo se prvenstveno odnosi na direktivu o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo u kom segmentu je potrebna aktivna saradnja između svih organa, uključujući tužilaštva, sudove, policijske organe. Pored toga, potrebno je svakodnevno raditi na svijesti javnosti o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo. Ekološki kriminal je nažalost nešto s čim ćemo se tek susretati u bliskoj budućnost”, izjavio je on.

U svjetlu aktualne procedure otvaranja pristupnih pregovora sa EU, pritisak civilnog društva se nastavlja u momentu kada je više nego ikad potrebno zagovarati intenzivniju zaštitu životne sredine, koje je jedno od najkompleksnijih i najzahtjevnijih poglavlja u procesu EU integracija.

Izvještaj iz sjene za Poglavlje 27 realizovan je kroz “Eko BiH mreža” za zagovaračke mreže koji provodi udruženje Eko forum Zenica. Ova aktivnost realizovana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Kompletan izvještaj se može preuzeti ovdje.

Izvor: Eko BiH

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti