ENERGETSKI PORTAL

Boravišna taksa biće skuplja, plaćaće je i seoska domaćinstva

Foto: Energetski portal

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, kojim se predviđa da od 1. januara 2025. godine pružaoci ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma postanu obveznici plaćanja boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju.

Cilj predloženih izmjena visine boravišne takse jeste da se osigura ekvivalentnost između pruženih usluga i plaćene boravišne takse, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću. Dosadašnjim zakonskim rješenjem ovi pružaoci usluga su bili izuzeti iz sistema plaćanja boravišne takse.

„Imajući u vidu da je sve veći broj pružalaca ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma i značaj ruralnog turizma kao jedne od najrazvijenijih grana turizma u Republici Srpskoj, neophodno je da se i njihov položaj izjednači sa drugim vrstama ugostiteljskih objekata“, saopšteno je iz Vlade.

Pročitajte još:

Nacrtom zakona se, takođe, definiše i da će pružaoci ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje od 1. januara 2025. godine biti dužni da počnu sa plaćanjem boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, pod istim uslovima i na isti način kao i drugi ugostitelji.

Prema važećem zakonskom rješenju oni su bili obavezni da plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet (ležaj) u ugostiteljskom objektu, odnosno objektu u kojem se pružaju usluge smještaja, u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti