ENERGETSKI PORTAL

Bosanska kafa na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu

Foto-ilustracija: Unsplash (Ricardo Diaz)

Sajt Taste Atlas objavio je listu od 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa koja je zauzela 66. mjesto.

U opisu ovog popularnog napitka stoji da su bosanska i turska kafa prilično slične, te da je bosansku kafu najbolje opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa prženim zrnima kafe koja su fino samljevena, ponekad koristeći starinski mlin za kafu.

Postoji nekoliko načina pripreme, ali najčešći je da se u tradicionalnu džezvu sa dugom drškom sipa prokuvana voda, zagrije se, a zatim se doda mljevena kafa. Kombinacija se zatim miješa i zagrijeva dok se na vrhu ne podigne gusta pjena.

Pročitajte još:

Treba ostaviti da odstoji dok se talog kafe ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u lonac nakon što se kafa skuva. Bosanska kafa se nikada ne zaslađuje, ali se uz kafu uvijek poslužuju kocke šećera. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i grickati, a zatim slijedi gutljaj kafe.

Bosanska kafa se uvijek služi u dževi, na velikom tanjiru, uz malu keramičku šoljicu (fildžan), šećer i čašu vode. Često je praćen rahat lokumom, želeastim desertom koji je takođe poznat kao lokum, piše na pomenutom sajtu.

Bosanska kafa dobila je ocjenu 4.1.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti