Dani jagodičastog voća u BiH – Brendirana čelićka jagoda poznata širom Evrope

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucinda Hershberger)

U Čeliću se do 12. maja održava 28. Privredno-turistička manifestacija „DANI JAGODIČASTOG VOĆA BiH“ ČELIĆ 2024.

Čelić je u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i van granica zemlje, posebno poznat po jagodama izvrsnog kvaliteta, a manifestacija, u narodu poznata i kao Jagodarevo, prvi put je održana 1980. godine.

Pored izložbenog prostora i brojnih izlagača, manifestacija redovno biva obogaćena brojnim edukativnim programima, okruglim stolovima i stručnim raspravama, promocijama i prezentacijama.

Dok traje sajam jagoda, pogledajte priču o uzgoju jagoda u ovom kraju. Proizvođači očekuju dobar rod. Brendirana čelićka jagoda poznata je širom Evrope, a ovih dana puni police hrvatskih trgovina.

Prema broju registrovanih proizvođača, na području Čelića je oko 600 hektara zemljišta pokriveno plasteničkom proizvodnjom. Kada se uzmu u obzir i neregistrovani, broj je mnogo veći. Berba je uveliko u toku i traje danima. Proizvođači jagodu plasiraju na bh. tržište, u Hrvatsku i dio za Njemačku. Karasuljići su, kažu, za sada zadovoljni rodom. Imaju zasađenih jagoda na 26 dunuma zemljišta i sve je pokriveno plastenicima.

„Samo je jedna prednost, da je zaštitimo od kiša i malo ranije krene. Ono ostalo su sve mane, vjetrovi sruše, snijeg poruši, vruće je unutra, troškovi su, sve je skupo“, rekao je Smajil Karasuljić, proizvođač.

Pročitajte još:

„Netretirana, neprskana, što naš narod kaže. Na kraju su počeli pitati je li totalisana. Ne. Vidite da je u zaštićenom prostoru, sto posto bio“, ističe proizvođač Hajrudin Karamović.

Urodom je zadovoljan i Edin Karasuljić, koji ima zasađenih jagoda na 10 dunuma zemljišta. Razvoj plasteničke proizvodnje, uz podršku vlasti im je, kaže, znatno unaprijedio proizvodnju.

„Ovdje sam ja imao i prije dvije godine sedam dunuma na otvorenom polju i to kad dođe sezona da se bere, onda su nas zadešavale velike majske kiše. To je sve znalo da trune.“ Da ubaciš u korpicu 10 jagoda, a 50 da baciš“, naglašava Edin Karasuljić, proizvođač.

Na imanju Karasuljića pomažu i njihove vrijedne ćerke, šestogodišnje bliznakinje Ema i Edna, koje rade punom parom.

Opština Čelić je u Bosni i Hercegovini, ali i regiji poznata po proizvodnji najvećih količina jagode. Uzgoj traje više od pet decenija, a plastenička proizvodnja je sada skoro potpuno zastupljena.

Izvor: BHRT

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti