Sa Novaston timom Schneider Electric do LEED Platinum sertifikata

Foto: Novaston

Poslovna zgrada InGrid kompanije Schneider Electric nedavno je dobila LEED Platinum sertifikat. Cijeli proces sertifikacije vodio je tim Novaston Project Management (NPM) kompanije, koja je dio Novaston Real Estate platforme.

“U pitanju je office projekat koji se prostire na oko 17.000 metara kvadratnih, predviđen da primi 800 zaposlenih. Naša kompanija Novaston Project Management (NPM) od početka je bila zadužena za ovaj proces, od implementacije u projektu do realizacije. Naravno, veliku zahvalnost na zajedničkom radu i trudu da dobijemo ovako visok nivo sertifikacije dugujemo i našim saradnicima Triple Green BC, a prije svega kompaniji Schneider Electric, koja je postavila visoke zahtjeve i koja primenjuje održivost u svakom segmentu svog poslovanja i korporativne politike. Od početka smo imali vrlo jasne smjernice koncepta na temelju održivih principa: integracija prostora sa zelenilom i prirodnim svjetlom, organizacija radnog prostora u skladu sa principima socijalne održivosti”, istakla ja Jelena Jolović, direktorka operacija u NPM, koja je vodila cijeli proces.

Iz kompanije Novaston Project Management (NPM) poručuju da su veoma ponosni na činjenicu da su za kratko vrijeme uspjeli da ispune sve uslove za dobijanje najvišeg nivoa LEED sertifikata – LEED Platinum sertifikata.

U fokusu:

Dosta stvari je uticalo na ispunjenje uslova, neke od njih su:

  • Energetske performanse – projekat postiže skoro 50 odsto uštede energije u poređenju sa standardnim sličnim projektom, a dodatne LEED bodove je dobio za proizvodnju obnovljive energije, koja čini jednu petinu potrošnje energije u zgradi.
  • BMS – Upravljanje objektom najsavremenijim sistemima, kako bi u svakom trenutku bili svjesni potrošnje energenata. Objekat je dobio dodatne poene zbog smanjene unutrašnje potrošnje vode (za više od 55 odsto u poređenju sa sličnim objektom) i zbog mogućnosti da se projekat koristi kao sredstvo za edukaciju o zelenoj gradnji.
  • Inovacije – projekat je ispunio visoke kriterijume inovativnosti zahvaljujući kvalitetnom dizajnu, pristupu prirodi kroz pogled i unutrašnje atrijume i biofilnom dizajnu koji pruža umirujuće i produktivno okruženje. Postignuti su mikroambijenti visokog kvaliteta, koji su jednako dostupni svim zaposlenima u kompaniji.
  • Izuzetno dobra lokacija – projekat ima odličan pristup javnom prevozu za više od hiljadu putnika, čime se smanjuje ugljenični otisak iz prevoza ličnim vozilom.

Prema trenutno dostupnim podacima na zvaničnom sajtu U.S. Green Building Council, osim zgrade Schneider Hub, LEED Platinum sertifikat imaju još dva objekta.

Foto: Novaston

LEED sertifikat je izuzetno važan za investitore koji na taj način pokazuju odgovornost u poslovanju i daju dobar primjer u građevinskoj industriji. Objekat projektovan i izveden po LEED Gold ili Premium standardu ima smanjenu potrošnju struje i vode, manju emisiju CO2 za 10–30 odsto, smanjene operativne troškove i povećanu vrijednost objekta. LEED sertifikat je izuzetno važan i za krajnjeg korisnika takvih objekata – zdraviji su i srećniji, imaju bolje uslove za rad, više prirodne svjetlosti i zelenila, kao i osjećaj da u takvom radnom okruženju doprinose boljitku društva i zajednice.

Novaston

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA ARHITEKTURA I FINANSIRANJE ZELENE GRADNJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti