Ukoliko BiH ne uđe u sistem trgovine karbonom gubici će biti veliki

Foto: Spoljnotrgovinska komora

Ukoliko BiH ne uđe u sistem trgovine karbonom, odnosno mehanizam koji reguliše  emisije ugljenika u međunarodnoj trgovini (CMAB), gubici će biti jako veliki, rečeno je na regionalnoj panel diskusiji o temi „Izazovi i prilike za zelenu ekonomiju na zapadnom Balkanu“ koji je u Sarajevu organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH.

CBAM predstavlja instrument Evropske unije za postavljanje pravedne cijene karbona emitovanog tokom proizvodnje proizvoda koji ulaze u Evropsku uniju, s ciljem podsticanja čiste industrijske proizvodnje u zemljama izvan Evropske unije.

Vjekoslav Vuković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH rekao je da se ovakvim edukacijama nastoji podići svijest predstavnika institucija o ovoj temi.

„Kompanije iz BiH su prema našoj analizi, pokazale veliku spremnost za ulazak u CBAM i izvještavanje, a neke su čak i deponovale sredstva potrebna za plaćanje ovog poreza. Ukoliko ne uđemo u sistem CBAM-a, godišnje ćemo  gubiti minimalno 300 miliona KM izvoza“ rekao je Vuković.

Značajnu ulogu u pružanju podrške privrednom i privatnom sektoru u BiH pruža i Njemačka, koja je do sada kroz Green Recovery komponentu projekta Covid-19 Investment Response investirala 2,29 miliona eura u ovaj proces, sa posebnim fokusom na zelenu ekonomiju i stvaranje zelenih vrijednosti.

Pročitajte još:

„Zelena i digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini je neizbježna. Zajedno s našim partnerima usmjerili smo se na povećanje i jačanje mjera energetske efikasnosti i usvajanje cirkularnih praksi u poslovnoj zajednici BiH“, izjavila je Lea Thurm, rukovodilac Odjela za odnose s javnošću, kulturu i protokol Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

Tokom panel diskusije predstavljena su iskustva kompanija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Panel je održan u okviru Green Recovery komponente projekta „COVID-19 Investment Response“, koju finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti