ENERGETSKI PORTAL

Cijene voća dostigle cijenu mesa

Foto-ilustracija: Unsplash (Dagmara Dombrovska)

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu na ranije godine. Iako je o pozitivnim učincima na zdravlje izlišno govoriti, uz nekoliko stotina maraka kojima treba pokriti sve račune i mjesečne obaveze, zdravo na tanjiru značajnom dijelu bh. građana postaje sve više nedostižno.

Cijene kilograma voća – borovnica, malina i trešanja – dostigle cijenu kilograma mesa u mesnicama u Bosni i Hercegovini. Izuzetno visoke cijene u poređenju sa standardom građana, gotovo dvostruko su veće nego lani.

Je li rast cijena voća i povrća bio neizbježan? Potražili smo odgovor Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

“Došli smo u situaciju na koju upozoravamo godinama, nema zaštite domaće proizvodnje, nema ništa, a cijene sad diktira uvozni lobi. Ako se država bude nastavila ponašati ovako maćehinski, biće još gore”, ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Pročitajte još:

Cijene nisu iste na svim štandovima, a neki čak kažu i da prodaja ide bolje kada je roba skuplja. Saglasni su da cijene diktiraju dobavljači, kao i vremenski uslovi.

Kilogram malina i borovnica sada doseže čak 24 KM, dok su cijene jagoda i trešanja na pojedinim mjestima dostižu cijene od 9 i 10 KM po kilogramu. Izazov je to za mnoge kućne budžete, uz sve troškove života i nedostatna primanja.

Izvor: BHRT

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti